КЕВР предложи парното и топлата вода да поевтинеят с още 3%

Най-голямо намалени на цената от 1 май се предвижда в София

КЕВР предложи парното и топлата вода да поевтинеят с още 3%

Снимка: КЕВР

592 ~ 2 мин. четене

Цените на парното и топлата вода от 1 май 2020 г. ще намалеят със средно 2.34% в цялата страна. Това стана ясно след заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за изменение на цените на енергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия във връзка с изменение на цените на природния газ от май.

Предвиденото намаление на цената на топлинната енергия за потребителите в София е с 3.03%, във Враца – с 2.44%, в Пловдив - с 1.05%, в Плевен - с 1.55%, в Бургас – с 1.75%, във Варна – с 0.75%. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 1.78% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 1.69%.

Сметките и разчетите на КЕВР са направени по предложеното преди седмица от „Булгаргаз“ намаление на цената на природния газ с нови 6.67% от май, дружеството обаче има още ден, до 1 май, да актуализира допълнително предложението си заради динамиката на пазара. Цените ще бъдат окончателно гласувани тогава.

Намалението на цената на природния газ от 1 май 2020 г. ще се отрази и на преференциалните цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ, се посочва в доклада на работната група. След извършените изчисления регулаторът предвижда средното й намаление за тези дружества от сектор „Топлоенергетика“ да бъде в размер на 3.39%.

Рязкото намаление на цената на руския природен газ започна през април след промяната на ценообразуващата формула по договора за доставка между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром экспорт”. Така от 1 април цената на природния газ за България се намалява с 42.78 на сто, а на топлинната енергия намалението беше средно с 21.84% за страната.

Подкрепи Economic.bg