Ким Чен-Ун иска да подобри живота на севернокорейците

Необходимо е „възобновяване на икономическото развитие” за „подобряване на жизнения стандарт”, обяви севернокорейският лидер

Ким Чен-Ун иска да подобри живота на севернокорейците
4019 ~ 3 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Времето е подходящо за добри решения и Ким Чен-Ун взе едно такова: да издигне подобряването на живота на севернокорейците до ранг на „абсолютен приоритет”. Той го обяви по време на новогодишното си обръщение в петък, по време на която Ким старателно избягваше да споменава адрените амбиции на Пхенян.

Обичайната войнствена реторика на севернокорейския лидер обаче не отсъстваше напълно от 30-минутната му телевизонна реч. Основното му послание обаче беше, че е необходимо икономическо развитие на една банкрутирала държава, управлявана от най-изолирания режим в света.

„Сред милионите си задачи за нацията, севернокорейската работническа партия има за абсолютен приоритет подобряването на жизнения стандарт на населението”, обяви Ким. „Трябва да предизвикаме възобновяване на икономическото развитие”, добави той.

Трите предишни новогодишни обръщения на севернокорейския лидер също съдържаха подобни призиви. Както обикновено Ким е дал малко подробности за това как смята да постигне целите си.

Никакво позоваване на ядрената програма

От гледна точка на отношенията с Юга, той каза, че е отворен за дискусии, предупреждавайки Сеул за всяка инициатива, застрашаваща споразумението между двете Кореи, което позволи избягване на въоръжената конфронтация през август.

Ким отново подчерта заплахата, която представляват годишните военни маневри на Южна Корея със САЩ. „Ако агресорите и провокаторите ни засегнат, дори и съвсем леко, ние няма да се поколебаем да отговорим с безпощадна свещена война за справедливост и национално обединение”, заяви той.

Неговото обръщение идва само ден след държавното погребение на един от водещите дипломати на Северна Корея – 73-годишния Ким Ян-Го, който според официалните информации почина при катастрофа във вторник. Много близък съветник на лидера, Ян-Го задълго беше основният главният актьор на севернокорейската дипломация в отношенията със Сеул. Смъртта му е пречка за установяването на мир на полуострова.

Облечен в традиционния си тъмен костюм, с очила с черни рамки, Ким Чен-Ун произнесе речта си от дървена трибуна в сградата на Централния комитет на единствената партия в Пхенян. По време на обръщението не беше забелязана никаква публика. То периодично беше прекъсвано от силни ръкопляскания, вероятно предварително записани.

Севернокорейският лидер не се позова изрично на ядрената програма на страната си, но подчерта значението на „разработването на по-разнообразни средства за военна атака”.  

„Като цяло, тонът беше сравнително умерен, а акцентът беше ясно поставен върху икономиката, вместо върху политическите или военните въпроси”, отбеляза Ян Му-Джин, преподавател по севернокореистика в университета в Сеул.

„Възможно е той да го прави, за да не дразни Китай, предвид наближаващия решаващ партиен конгрес през май. Този симпозиум, който ще е първият по рода си от 35 г., може да предостави ключови насоки за политиките на режима”, добавя експертът.

1% ръст през 2014 г.

От идването си на власт в края на 2011 г., Ким Чен-Ун превърна икономическото развитие в приоритет, докато сърцето на политиката на баща му, покойния Ким Чен Ир, беше военно развитие. В първата си публична реч през април 2012 г., новият лидер обеща, че на севернокорейците „никога повече няма да се наложи да затягат коланите”.

Неговата политика бе белязана от отслабването на контрола върху земеделските производители и публичните предприятия и създаването на 10 специални икономически зони. Появи се дори една нова класа предприемачи в полза на по-голяма толерантност към някои частни инициативи. Пхенян не публикува никакви икономически данни, но Южна Корея изчислява, че растежът на северната й съседка през 2014 г. е 1%.

Въпреки това Северна Корея продължава да бъде изключително бедна страна, чийто брутен вътрешен продукт се равнява на 2,3% от този на Южна Корея. Освен това Северът е и територия на сериозни неравенства, особено между градските и селските райони, които страдат от тежко недохранване. 

Подкрепи Economic.bg