САЩ отново изнасят суров петрол

През декември бе отменено ембаргото, продължило 40 години

САЩ отново изнасят суров петрол
208 ~ 1 мин. четене
Съединените щати официално отмениха ембаргото за износ на суров петрол, действащо от 40 години. Така страната извърши своята първа доставка на черно злато.

Нефтеният танкер е на американската „КонокоФилипс", а пратката е предназначена за швейцарско-холандската компания „Витол" - един от най-големите петролни търговци в света, съобщава Bloomberg. 

Наскоро Wallstreet Journal обяви, че САЩ се готви за голяма доставка още през първата седмица на януари - около 600 000 барела, добити в южната част на Тексас. 

През декември страната прие Закон за федералния бюджет за 2016 г., който предвиждаше отмяна на забраната за износ на петрол. Тя беше въведена по време на енергийната криза през 1975 г., като оттогава американските компании изнасят само рафинирани продукти - масла и бензин. 

Както всичко, и това решения има своите привърженици и критици. От една страна голяма част от хората очакват промяната да окаже положителен ефект върху американската икономика. От друга обаче, противниците смятат, че възобновяването на износа е от полза само за големи компании, но ще засегне интереса на потребителите, защото ще доведе до поскъпване на горивото в САЩ.
Подкрепи Economic.bg