Китайците взимат Летище Пловдив за 35 години

Плащанията на концесионната такса ще започнат едва след изтичането на 4-годишен гратисен период

Китайците взимат Летище Пловдив за 35 години
Консорциумът между китайската HNA Group и регистрираното в Холандия, но отново свързано с китайците, дружество Plovdiv Airport Invest, е определен за концесионер на Летище Пловдив. Това реши днес Министерският съвет, след като приключи процедурата по избор на концесионер. Упълномощен представител на обединението е бившият служебен икономически министър Асен Василев.

Договорът е за 35 години, като в рамките на този срок концесионерът се задължава да инвестира в аеропорта 79 млн. евро. Средствата трябва да бъдат използвани за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и за изграждане на нови съоръжения. Плащанията на концесионната такса ще започнат едва след изтичането на 4-годишен гратисен период.

Концесионният договор ще бъде подписан до два месеца от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Плащанията по договора ще се извършват всяка календарна година, като таксата включва фиксирана и променлива част. Фиксирана е в размер на 600 хил. лв. без ДДС, а променливата представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.

Процедурата за отдаване на концесия на Летище Пловдив бе открита на 16 януари 2017 г. На 18 май 2017 г. бяха отворени получените оферти от трима участници - ДЗЗД „Силк роуд Пловдив Еърпорт“, „Консорциум Летище Пловдив“ и Обединението между HNA Group и Plovdiv Airport Invest.

След разглеждане на документите е установено, че ДЗЗД „Силк Роуд Пловдив Еърпорт“ не отговаря на критериите за подбор и дружеството е отстранено от процедурата. На 27 юли 2017 г. са отворени публично предложенията и обвързващите оферти на „Консорциум Летище Пловдив“ и на Обединение (Консорциум) между HNA Group и Plovdiv Airport Invest.

HNA Group към момента разполага с приблизително $145 милиарда активи, над $90 милиарда приходи годишно и с над 410 000 служители по цял свят, уточняват от правителствената пресслужба. Дейностите на компанията са в различни сфери, като основно са съсредоточени в авиацията, технологиите, туризма, финансите, иновациите и логистиката. Управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и международни линии. Годишно компанията превозва над 100 млн. пътници до над 260 града.
Коментари: 0