Китара на Джон Ленън бе продадена за $ 2,41 млн.

Дълго време се смята, че инструментът е изгубен

Китара на Джон Ленън бе продадена за $ 2,41 млн.

Акустичната китара Gibson J-160E, която е принадлежала на Джон Ленън, бе продадена на търг в Бевърли Хилс (Калифорния) за $ 2,41 млн. Началната оферта е била $ 300 хил. "Ние знаехме, че ще стигне до $ 1 милион, но повече от $ 2 милиона е пълна изненада за нас" - каза представител на аукционната къща, която проведе търга.

Купувачът, който плаща такава голяма сума за китарата е един бивш член на Бийтълс, който пожелава анонимност. Според аукционната къща Julien's Auctions, китарата се смята за изгубена вече повече от 50 години. Ленън я е купил през септември 1961 г. в Ливърпул за 161 паунда (около $ 245 по текущия валутен курс), предава Интерфакс.

Тя изчезва по време на коледен концерт на Бийтълс в Лондон през декември 1963 г. Няколко години по-късно е била купена от музиканта Джон Mаккоу, без да знае, че инструментът е бил откраднат от Ленън. В продължение на десетилетия, китарата остава негово притежание. Тя е идентифицирана чрез сериен номер.

Аукционната къща посочва, че не знае при какви обстоятелства е била намерена китарата. От Julien's Auctions отбелязват, че инструментът е от голямо значение за историята на Бийтълс. Китарата е използвана за композирането на песните PS I Love You" и "Love Me Do".

Половината от получените средства от продажбата ще бъдат дарени за благотворителност на Foundation Spirit.

Коментари: 0