Кофас предвижда ръст в икономиката на Турция с 3.6%

Цените на петрола все по-незначителни за държавата

Кофас предвижда ръст в икономиката на Турция с 3.6%
3770 ~ 2 мин. четене
Автор: Кезим Медев

Въпреки напрежението във вътрешната и външната политика на Турция, икономическата и стабилност е висока. Това стана ясно от резултатите от анализа на Кофас на един секторен и един странови риск. Също така се очаква цените на петрола да влияят все по-слабо върху бизнеса на компаниите в световен мащаб.

Тези данни бяха представени днес от Милена Виденова, управител на Кофас за България. Повече информация за други геополитически и глобални рискове ще бъде споделена по време на конференцията на Кофас за управление на риска, която ще се проведе на 14 април.

 Бежанската криза и всички нейни последствия в геополитиката, придобиват все по-значими икономически измерения. Въпреки, че Турция е една от най-притиснатите държави от световния проблем с бежанците, тя запазва относително добра икономическа стабилност. Драстично увеличаване на рисковете също не се наблюдава.

Поради бавното увеличаване на световната икономика, за страната се предвижда растеж от 3.6% за 2016 г. Двете негативни отражения, които се наблюдават към момента, са спад в продажбите на жилища и в оборотите на търговските центрове.

„По този начин въпреки неблагоприятното отражение на глобалната среда, Турция остава относително стабилна в икономическо отношение, въпреки трудностите в региона. Кофас очаква туристическата индустрия там да пострада, както заради средата, така и заради самоубийствените атентати и влошаването на отношенията с Русия. Това обаче е възможност за страната ни” – отбеляза Милена Виденова.

Прогноза на Кофас показва, че геополитическите промени ще оказват все по-малко влияние върху цените на петрола занапред. Основните рискове са свързани с навлизането на Иран на пазара и в този смисъл не бива да се очаква по-силен скок в цените му, макар че предвижданията са да достигне 45 долара на барел до края на 2018 г.

Според Виденова, причините за спада са забавеният икономически растеж и намаленото потребление от големи икономики като Китай. В комбинация с това е и високият добив на суровината, включително и на неконвенционални горива в САЩ.

Конференцията на Кофас за управление на риска ще даде подобна информация за други сектори и страни. На 14 април в София тя ще събере влиятелни представители на управлението и бизнеса и по време на нея ще се дадат полезни решения за устойчивост и растеж. Конференцията ще е на тема „Геополитически промени и възможности за българския бизнес”, а специални лектори и гости ще бъдат Жулиен Марсили, главен икономист на Кофас Груп, и Ксавиер Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България.

Коментари: 0