Кой е бъдещият председател на Alibaba Даниъл Чжан

Той е лично избран от Джак Ма да го наследи начело на компанията

Кой е бъдещият председател на Alibaba Даниъл Чжан

Снимка: Alibaba Group

По повод 54-я си рожден ден днес, 10 септември, съоснователят на Alibaba Джак Ма обявява пенсионирането си като председател на компанията.

В писмо, изпратено до клиенти, служители и акционери, Ма обясни, че точно след една година, на 10 септември 2019 г., когато е и 20-годишнината на Alibaba, главният изпълнителен директор на Alibaba Group Даниъл Чжан ще го замени като председател на борда. Ма ще остане в съвета на директорите до годишната среща на акционерите на компанията през 2020 г.

И така - кой е Чжан, наследникът на Ма?

Чжан е главен изпълнителен директор на Alibaba от 2015 г. и работи в групата Alibaba в продължение на 11 години. Ма изрази увереност в новия главен изпълнителен директор, пишейки, че "компанията работи безпроблемно в продължение на пет години", и подчерта, че китайските медии са го нарекли "топ изпълнителен директор" през 2018 г.

Чжан е завършил финанси в университета в Шанхай. Той се присъединява към Taobao, сайт за електронна търговия, собственост на Alibaba, като главен финансов директор през 2007 г. Като ръководител на сайта Tmall, той е определян като "ключов архитект" на Singles’ Day, превръщайки го в най-големия ден за пазаруване в света, надминавайки американските дни на най-големи разпродажби Black Friday и Cyber Monday, взети заедно. 

Миналата година Singles’ Day, който се проведе на 11 ноември, донесе 25 милиарда долара продажби.

Ма за първи път сдаде позицията на главен изпълнителен директор през 2013 г. на Джонатан Лу. Но Чжан пое поста от Лу, след като Ма обяви, че е време компанията да бъде управлявана от хора, родени през 70-те години и нататък. До онова време Чжан е главен оперативен директор на Alibaba Group.

Чжан е роден през 1972 г. и в момента е на 46 г. 

В годините след поемането на поста главен изпълнителен директор Чжан се радва на 13 последователни тримесечия на "последователен и устойчив растеж", пише в писмото на Джак Ма от днес. 

Акциите на Alibaba са нараснали с 87% по време на мандата на Чжан и имат пазарна стойност от около 420 млрд. долара, което е повече от тази на конкурента Tencent Holdings, завършва равносметката CNBC.

За Чжан се твърди, че не обича да влиза в битки.

"Джак Ма има харизма, а Чжан не. Но двамата заедно са непобедим отбор", казва Джефри Тоусън, професор по бизнес в университета в Пекин.

Освен това е голям фен на баскетбола и футбола. Любимият му футболен отбор е английският "Арсенал", съобщава NDTV.

При управлението на Чжан Alibaba започна инвестиции в редица нови бизнеси, включително физически магазини, облачни услуги, дигитални медии, хранително-вкусова промишленост, доставка на храна и реклама.
Коментари: 0