Кой плаща за кралската сватба на 2018-а

Разходите по сигурността ще бъдат за сметка на данъкоплатците

Кой плаща за кралската сватба на 2018-а
5280 ~ 2 мин. четене
От избора на тортата до цветята и дори калъфките за столовете - всеки, който някога е планирал сватба, знае, че това е доста скъпо събитие.

Но когато става въпрос за кралски сватби - с всички VIP гости, сигурността и допълнителна екстравагантност - сметката е в милиони.

И така, какво знаем за очакваната цена на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл и колко ще плати данъкоплатецът за нея?, пита Би Би Си. И прави съответните сметки.

Разходи за сигурност

Сватбата ще се проведе в Уиндзор. Очакват се тълпи от повече от 100 000 души да се съберат в града. Покани са изпратени до 600 гости, а още 200 са поканени на вечерния прием на двойката. Над 1 200 участници ще присъстват на територията на замъка Уиндзор. 

Управлението на подобно събитие изисква значително планиране. Мерките за сигурност ще са едно от най-големите пера в бюджета.

Министерството на вътрешните работи не дава информация за отделените разходи, като коментира, че разкриването на разходите за полицейска дейност може да компрометира националната сигурност.

Обаче се знае, че са били похарчени 6.35 млн. паунда от полицията (т.е. данъкоплатеца) за сигурността на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън.
Но е трудно да се направи директно сравнение със сватбата на принц Хари и Меган Маркъл - местоположението и броят на гостите са различни.

Други разходи

Дворецът Кенсингтън не разкрива подробности колко смята да похарчи за сватбата.

Това не е изненада, тъй като официалната цена на сватбата на принц Уилям и Катрин никога не е била разкрита.

При това положение може да се правят само неофициални оценки за сватбените разходи и те трябва да бъдат третирани с известна предпазливост.

Bridebook.co.uk, услуга за планиране на сватби, казва, че общата цена на сватбата може да бъде 32 милиона паунда - включително разходите за сигурност.

Сайтът казва, че цената на тортата може да е 50 000 британски лири, цветята - £110 000, кетърингът - £286 000.

Цифрата от £32 млн. се основава на допускането, че Кралското семейство е платило за всичко по пазарен курс.

Но при липсата на официални данни това все още е догадка. Защото е възможно доставчиците да предложат значителна отстъпка за привилегията да предоставят услугите си за кралска сватба.

Кой плаща?

Мерките за сигурност на сватбата ще бъдат заплатени от данъкоплатеца.

Първоначално полицията в Темза Вали ще трябва да поеме сумата от собствения си бюджет. Но силите на реда ще могат да кандидатстват за специални безвъзмездни средства от Министерството на вътрешните работи след събитието, за да си възстановят някои от разходите.

Фондът за специалното финансиране с безвъзмездните средства е отделен пакет, за който органите на реда могат да кандидатстват, ако трябва да извършват полицейски дейности извън обичайните. Какъвто е случаят с това светско събитие.

Що се отнася до останалата част от целите разходи, Кралското семейство каза, че ще плати за частните елементи на сватбата.
Коментари: 0