Комисията \"Юнкер\" устоя на вота на недоверие заради аферата LuxeLeaks

Eвродепутатите гласуваха срещу \"уредената\" от ултранационалистите Марин льо Пен и Найджъл Фарадж оставка на ЕК

Номерът не мина

Комисията \
3680 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Ултрадесните лидери в Европейския съюз (ЕС) не успяха да свалят от власт ръководената от Жан-Клод Юнкер Европейска комисия (ЕК) чрез вот на недоверие, който беше гласуван в Европарламента (ЕП) днес.

ЕП даде подкрепа на новия състав на ЕК и нейния председател Юнкер, информира днес агенция France Presse (AFP). Евродепутатите отхвърлиха вота на недоверие, който беше внесен от еврофобски групи след разкритията на международен консорциум на разследващи журналисти, че Великото херцогство Люксембург е давал данъчни облекчения на големи компании по времето, когато премиер на страната е бил Юнкер. Вотът беше отхвърлен с 461 гласа - 101 евродепутати го подкрепиха, а още 88 парламентаристи се въздържаха от гласуване.

Вотът на недоверие заради прочулия се като LuxeLeaks скандал бе иницииран от група депутати от фракцията „Европа за свобода и демокрация”, като към него се присъединиха извънфракционни ултрадесни парламентаристи. Подкрепата бе „уредена“ от лидерите на френския Национален фронт Марин льо Пен и на Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) Найджъл Фарадж. Вотът бе „форсиран“ и от европейската Левица, като заедно с Десницата те инициираха подписка, водена от 76 парламентаристи-евроскептици.

 Сегашният състав на ЕК започна работа на 1 ноември, но след по-малко от 3 седмици се разрази скандалът с данъците в Люксембург. Повод за вота стана скандал с корупционни схеми , чрез които международни корпорации като Apple, IKEA и Pepsi Co., които са укривали данъци през банки в Люксембург, за които е обвинен Жан-Клод Юнкер, заемал премиерския пост в херцогството между 1995 и 2013 г.

Подкрепи Economic.bg