COVID-19 заплашва световното икономическо здраве

Според управляващия директор на МВФ са нужни са незабавни съвместни действия под ръководството на Г-20

Кристалина Георгиева:

COVID-19 заплашва световното икономическо здраве

Снимка: Economic.bg/Архив

744 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Световните лидери от Г-20 трябва да предприемат смели действия, за да сложат край на пандемията и да създадат пространство за по-устойчива и приобщаваща икономика. Това написа в блога си управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Според нея основите на възстановяването остават стабилни благодарение на комбинирания ефект на ваксините и на извънредните, синхронизирани политически мерки, предприети от членовете на Г-20. Напредъкът се забавя най-вече от новите варианти на вируса и тяхното икономическо въздействие, както и от смущенията във веригата за доставки.

Неотдавна МВФ понижи прогнозата си за глобален растеж до 5.9% за тази година. Перспективите са изключително несигурни и преобладаващите рискове от влошаване доминират. Инфлацията и равнището на дълга в много икономики се повишават. Различията в икономическите съдби на отделните държави стават все по-трайни, тъй като твърде много развиващи се страни изпитват отчаян недостиг както на ваксини, така и на ресурси, които да подпомогнат възстановяването им.

Според Георгиева са нужни незабавни съвместни действия под ръководството на Г-20.

Трябва да се сложи край на пандемията чрез преодоляване на разликите във финансирането и споделянето на дози ваксини. Пандемията продължава да бъде най-големият риск за икономическото здраве на света, а нейното въздействие се влошава от неравния достъп до ваксини и големите разлики във финансовата мощ“, обясни в блога си българката.

Ето защо трябва да постигнем целите, поставени от МВФ, Световната банка, СЗО и СТО — да ваксинираме поне 40% от хората във всяка страна до края на 2021 г. и 70 % до средата на 2022 г. Но все още изоставаме в постигането на тази цел: около 75 държави, предимно в Африка, няма да успеят да постигнат целта за 2021 г.

Георгиева смята, че Г-20 трябва да предостави допълнителни средства в размер на приблизително 20 млрд. долара безвъзмездно финансиране за тестове, лечение, медицински консумативи и ваксини. Необходими са и незабавни действия за увеличаване на предлагането на ваксини в развиващите се страни.

Въпреки че страните от Г-20 са обещали над 1.3 милиарда дози за COVAX, до момента са доставени по-малко от 170 милиона дози. Затова е изключително важно страните да изпълнят обещанията си незабавно“, категорична е Георгиева.

Според управляващият директор на МВФ трябва да се разменят графиците за доставка на дози, за които вече е сключен договор. Държавите, които най-спешно се нуждаят от тях, трябва да ги закупуват с предимство. Страните с високо ваксинално покритие трябва да разменят графиците за доставка с COVAX и AVAT, за да ускорят доставките за уязвимите държави.

"Необходимо е да предприемем тези и други мерки, за да спасим човешки живот и да укрепим възстановяването. Ако въздействието на COVID-19 се окаже трайно, то би могло да намали световния БВП с общо 5,3 трилиона долара през следващите пет години в сравнение с настоящата прогноза. Трябва да се справим по-добре", сподели Георгиева.

Подкрепи Economic.bg