КЗК глобява ПОД \"Алианц\" за \"откраднати\" клиенти

ВАС потвърди наложената санкция

КЗК глобява ПОД \

Върховният административен съд (ВАС) потвърди наложената от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоба от 104 240 лв. на пенсионно-осигурителното дружество "Алианц България". Обвинението е за извършени нарушения при прехвърлянето на партиди на осигурени лица от свой конкурент.

Проверка на КЗК установява, че посредници на "ПОД Алианц България" АД са извършили незаконни нотариални действия по прехвърляне на осигурителни партиди от фондовете на ING (Ай Ен Джи), преименувано на NN, в тези на "Алианц".

На практика "ПОД Алианц България" АД е организирало прехвърляне на средства между фондовете чрез извършване на неприсъствени заверки на заявления на осигурени лица за промяна на участието и прехвърляне на средства. Така компанията по нелоялен начин е привлякла вече натрупани средства в конкурентното дружество "Ай Ен Джи ПОД" АД, е заключението на комисията.

ВАС изцяло споделя констатациите и изводите на КЗК, че това поведение представлява недобросъвестна търговска практика. Според съда, в случая от значение за ангажиране на отговорността на "ПОД Алианц България" АД е доказаното съдействие на осигурителните посредници, които са действали от името и за сметка на дружеството. 

Те са посещавали потенциалните клиенти в домовете им, разяснявали са им предимствата на прехвърлянето на партидите им към "ПОД Алианц България" АД. Дори са им помагали в попълването на заявленията, а в някои случаи и на осигурителните договори, като лицата само са подписвали формулярите. Така осигурителните посредници ги вземали и предавали за незаконна нотариална заверка.

Коментари: 0