Пандемията изстреля печалбите на Lenovo до исторически връх

Китайската компания има планове да разшири гамата си от услуги и функции

Пандемията изстреля печалбите на Lenovo до исторически връх

Снимка: Unsplash

660 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Най-големият производител на персонални компютри в света Lenovo Group отчете рекордни печалби за четвъртото календарно тримесечие въпреки икономическата криза, предава Reuters. Китайската компания всъщност беше силно облагодетелствана от наложените COVID ограничения и факта, че голяма част от населението остана да работи от вкъщи.

Търсенето на компютри, аксесоари и таблети вдигна нетната печалба на компанията с 53% до рекордните 395 млн. долара през тримесечието от октомври до декември. Резултатите надминаха средната прогноза за 293.7 млн. долара, направена от осем анализатори, анкетирани от Refinitiv. Данните, които компанията представи показват, че приходите са нараснали с 22% до 17.25 млрд. долара.

„Силното представяне е подкрепено от значителния ръст на Lenovo в различни бизнеси, както и от структурните промени в начина на живот и работните навици на хората, които пандемията на COVID-19 наложи”, гласи официалното изявление на компанията.

Историческият връх на приходите и печалбата е отбелязан, след като миналия месец Lenovo обяви, че планира да издаде китайски депозитарни разписки, представляващи до 10% от общите ѝ акции, за листване на Science and Technology Innovation Board пазара в Шанхай. Тя е поредната компания, която се насочва към борсата в континентален Китай.

„Искаме да използваме процъфтяващия китайски фондов пазар, за да финансираме растежа си и да разширим обхвата на инвеститорите“, заявява Ян Юанкин, председател на Lenovo.

Компанията е затвърдила лидерството си на пазара на персонални компютри с дял от 27.1%. След нея се нареждат HP с 19.8% и Dell Technologies с 16.6%.

Lenovo възнамерява да разшири функциите и услугите, които предлага, но към момента говорители на компанията заявиха, че не могат да дадат повече информация.

Подкрепи Economic.bg