Levi's заменя работниците с лазери

Производството на емблематичните дънки става по-бързо и по-екологично

Levi's заменя работниците с лазери

Снимка: Pixabay

Levi's реши да автоматизира процеса по изработката на емблематичните си сини дънки и да замени работниците с лазери.  Досега направата на марковите дънки изискваше много ръчна обработка, за да се постигне окончателния деним вид. Зашиването на джинсите беше само първата част от процеса. Във втората идваше ред на хората, които използват сурови химикали и шлифовъчни машини, за да постигнат желаната визия на тъканта. 

За да се опрости и ускори производството, в Levi’s са решили да посегнат към технологичните иновации. Компанията обяви, че планира да внедри нова апаратура, базирана на инфрачервената светлина, чрез която в бъдеще ще се добавя въпросният специален син слой върху дрехата.

Това ще се случва за броени секунди, пише CNBC. За сравнение в момента процесът отнема между 20 и 30 минути за всеки чифт дънки. За постигането на същия резултат лазерната обработка ще коства едва 90 секунди.

Освен това технологичното нововъведение ще направи процеса и по-екологичен благодарение на редуцираната употреба на тежки химически съединения. Към момента компанията използва няколко хиляди такива, докато с новите машини те ще бъдат ограничени то няколко десетки. Levi’s планира да премахне всички опасни химикали в производствения си процес до 2020 г.

Коментари: 0