„Лукойл” продава диамантения си бизнес

Сумата по сделката е в размер на 1.45 млрд. долара

„Лукойл” продава диамантения си бизнес
Автор: Александра Сотирова

Руският петролен гигант „Лукойл” е сключил споразумение за продажба на 100% от своя диамантен бизнес, става ясно от съобщение на компанията. Компанията продава целия си дял в ОАО "Архангельскгеолдобыча" АГД на "Открытие Холдинг" за 1.45 млрд. долара.

Близо 20% от собствеността на "Открытие Холдинг" се държат от Вагит Алекперов и Леонид Федун, които са двамата най-големи акционери в „Лукойл”. Приключването на сделката се очаква през първото тримесечие на 2017 г. след одобрението на регулаторите. 

Находището „Гъба” за добив и обработка на 4.5 млн. руда за извличане на диаманти в Архангелска област е пуснато в експлоатация през 2014 г. Инвестицията на нефтената компания в проекта е за над 1 млрд. долара. Архангелского геологодобивно предприятие (АГД) притежава лиценз за Верхотинската територия, чиито запаси на диаманти се оценяват на 11 млрд. долара. Находището се намира на 130 км североизточно от град Архангелск. АГД има и лиценз за износ на добитите диаманти. Срокът на експлоатация е 15 години.

В световния център за търговия с диаманти Антверпен „Лукойл” извършва продажбите през дъщерната си компания Grib Diamonds NV. До момента тя е реализирала над 5 млн. карата, спечелвайки от тях около 400 млн. долара. 

Единственият претендент за диамантения бизнес на „Лукойл” през последните години беше руският монополист по производство на диаманти компанията „Алроса”, която контролира 97% от пазара в Русия, а останалите 3% АГД. За продажбата на диамантения бизнес на „Лукойл” Алекперов заговори още през 2014 г. с надеждата, че „Алроса” ще заяви интерес към покупката му.

Източник на пазара на диаманти коментира, че компанията „Алроса” не е страна по сделката и се предполага, че става дума за преразпределение на активи на „Лукойл”. Според експертите цената от 1.45 млрд. долара изглежда прекалена и е малко вероятно някой да купи находището за тези пари. 

Коментари: 0