10 любопитни факта за икономиката на Ню Йорк

Например, има ли най-много милиардери

10 любопитни факта за икономиката на Ню Йорк

Снимка: Pixabay

7866 ~ 3 мин. четене

Ню Йорк е щат с две много различни лица. От една страна е бляскавият мегаполис Ню Йорк Сити и неговите квартали, където около половината от населението живее на няколко малки острова. А от друга – северната част на щата, почти изцяло заета от селски райони, селскостопански площи и по-малко гъсто населени места.

Самият мегаполис е най-богатият в света, но пък един от петте му административни района - Бронкс, е най-бедният в целия щат. Като цяло има огромно разделение - щатът Ню Йорк страда от забавящата се икономика, която все повече изостава като стандарт на живот от Ню Йорк Сити. Стопанската статистика показва ясно това разделение.

Ето 10 невероятни факта за икономиката на Ню Йорк - градът и щата, представени от „Бизнесинсайдър”.

Икономиката на Ню Йорк е почти колкото на Канада

Щатът Ню Йорк споделя дълга граница и Ниагарския водопад с Канада. Икономическата продукция на щата е почти толкова голяма, колкото тази на цяла Канада. Ако Ню Йорк беше държава, тя щеше да има 11-ата най-голяма икономика в света, която щеше да попадне между Канада и Южна Корея.

БВП на Ню Йорк Сити се очаква да надмине този на Токио до 2035 г.

Според статистиката БВП на щата през 2017 г. е бил над 1.5 трлн. долара. Но до 2035 г. се очаква икономиката само на Ню Йорк Сити да се повиши до 2.5 трлн. долара. Прогнозата ще постави града пред Токио, който в момента е най-богатият в света.

В Ню Йорк има повече милиардери от всеки друг град по света

По един критерий Ню Йорк Сити вече е най-богатият град в света. Той има повече милиардери (103), отколкото Хонконг (93), Сан Франциско (74), Москва (69) или Лондон (62).

Щатът Ню Йорк представлява едва 1% от общата площ на САЩ, но произвежда 8% от БВП на страната


Безработицата в Ню Йорк Сити достигна най-ниската си стойност през 2018 г.

Докато в средата на 2018 г. нивата на безработица в национален мащаб започнаха да се увеличават, в Ню Йорк Сити тенденцията е обратна. През последното тримесечие на 2018 г. градът отчете за най-ниската безработица в историята си - едва 4%.

Ню Йорк е вторият по големина производител на ябълки в САЩ

Ако сте прекарали известно време в Ню Йорк, знаете, че е известен със своите ябълки и ябълков сайдер. Щатът е вторият по големина по производство на ябълки в САЩ, след Вашингтон.

700-те ябълкови овощни градини произвеждат 29.5 млн. бушела ябълки годишно, с около 125 ябълки във всеки бушел. Това са достатъчно ябълки, за да се осигури по една на ден за 10 102 739 души.

Ню Йорк е най-големият производител на кисело мляко в САЩ

Ню Йорк може да е номер 2 при ябълките, но най-добрите селскостопански продукти са млечните. Щатът произвежда повече извара, сметана и кисело мляко, отколкото всеки друг в страната.

№ 1 в износа на Ню Йорк са диамантите

Най-голямата част от стойностния износ на Ню Йорк обаче не се заема от селскостопанската продукция. Най-много пари в икономиката на щата влизат от продажбата на нарязани диаманти, които през миналата година са донесли на щата над 13 млрд. долара.

Диамантите са следвани от картини, бижута, злато, рубини и скулптури. Ню Йорк очевидно е основен източник на луксозни стоки.

Най-скъпият дом в САЩ е пентхаус в Ню Йорк


Когато милиардерът мениджър на хедж фондове Кен Грифин купи пентхаус с площ 24 000 кв. фута (2230 кв. м) на Сентрал парк в Ню Йорк за 238 млн. долара, той стана собственик на най-скъпия дом в САЩ. Това астрономическо число е 180 пъти по-голямо от средната цена на жилище в скъпия квартал Манхатън ($1.322 млн.).

Бъфало и Сиракуза са сред най-достъпните градове в САЩ

Манхатън може да се похвали с някои от най-скъпите недвижими имоти в страната, но два града в щата Ню Йорк са сред най-достъпните. Според US News жителите на Бъфало използват само 21.11% от заплатите си, за да покрият разходите си за престой. Zillow съобщава, че средната цена на жилище в Бъфало е под $90 000.

Коментари: 0