Лютви Местан: Митологема е, че КТБ е банката на ДПС

Ако Делян Пеевски, Цветан Цветанов и Бойко Борисов се крият зад инициалите в тефтерчето на Филип Златанов, то те трябва да дадат обяснение за това, отсече лидерът на ДПС

Лютви Местан: Митологема е, че КТБ е банката на ДПС
220 ~ 2 мин. четене
"ДПС се превръща параван, зад който се крият опасни процеси в българската демокрация, образът ни е обрасъл с митологеми”, каза лидерът на партията Лютви Местан пред "Нова телевизия". Според него, един от най-разпространяваните митове е, че КТБ е банката на ДПС и това не се връзва с тяхното намерение да се стигне до истината за връзките на трезора и публичните фигури.

"Неслучайно Делян Пеевски е съвносител на закон за КТБ, приемаме всякакви предложения да го направим още по-работещ, но да стигнем до дъното. Ако се появят фигури от ДПС, те ще си понесат отговорността”, допълни Местан. Той съобщи, че очаква да се докаже, че сметката на Ахмед Доган в банката е разплащателна и не е ползвал неограничен кредит. "Ако се окаже, че дъщеря ми има консултантски договор с КТБ за 30 000 евро месечно, нека понеса своята отговорност, не искам да казвам имена, попаднали в подобна ситуация”, уточни лидерът на ДПС.

Местан се пошегува, че тефтерчето на Филип Златанов не е откраднато от ДПС, тъй като напоследък "ние сме универсалният виновник за всичко в българския преход". Местан посочи, че и той би искал да знае кои са личностите, скрити зад инициалите в документа.

Според него, ако Делян Пеевски, Цветан Цветанов и Бойко Борисов се крият зад инициалите в тефтерчето на Филип Златанов, то те трябва да дадат обяснение за това. "Не искам да говоря за мита Пеевски. Дали той е имал влияние при първото управление на ГЕРБ, е въпрос към Бойко Борисов”, каза още Лютви Местан.

Местан коментира и темата за принадлежността му към ДС: "В съзнателния си живот, като студент, като учител – ако някой докаже, че не доноси, не клевети, а една дума съм казал, която да ме направи морално уязвим, аз няма да бъда председател на ДПС и няма да се занимавам с политика. През 1978 година бях в казармата, тогава съм бил на 17 години и 9 месеца. Изпълнявах Устав, клетва и заповеди, картончето е от тогава."

"Този кабинет, това управляващо мнозинство изпълняват програмата на Патриотичния фронт и това е тежък порок. Едно е кворумът да зависи от Патриотичния фронт, друго е ПФ да бъде пряк участник в управлението с общи подписи под програмата. ПФ е със своите откровени ксенофобски идеи, а като е пряко в управлението, тези идеи са част от програмата на кабинета".

Според него ние днес се занимаваме със свалянето на новините по националната телевизия. "Тези новини имат колкото информационна толкова в пъти по-голяма символична стойност. Те отразяват уважение към етнорелигиозните различия в обществото. Снемането им е ефективен отказ от признаването на различията. А отрицанието на различията беше във философията на възродителния процес", заяви още лидерът на ДПС. 

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg