Македония и Гърция подписаха договора за новото име

Документът бе подписан най-напред в Псарадес, от гръцката страна на Преспанското езеро, след което официалната среща на двете делегации ще продължи от македонската страна

Македония и Гърция подписаха договора за новото име

Снимка: Facebook

Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас подписаха договора между двете страни, с който се слага край на 25-годишния спор за името

Договорът предвижда за всеобща употреба сегашният БЮРМ вече да се нарича Република Северна Македония.

Договорът е със заглавие „Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните“.

"Европейската концепция е ценност на цивилизацията, която е демократична и която се противопоставя на манипулирането на популизъм и страх. Европа е по-силна от страха. Гърците, македонците, европейците са по-силни от страха", написа Заев във Facebook. 

"Гордеем се с тази сделка. Горди сме, че намерихме решение на спора и то е решение, което ни обединява сега. Нека бъде завинаги", добави той. 

Документът бе подписан най-напред в Псарадес, от гръцката страна на Преспанското езеро, след което официалната среща на двете делегации ще продължи от македонската страна на езерото.

Минути след подписването на договора двете държави получиха поздравления от премиера Бойко Борисов и от вицепремиера Екатерина Захариева.

„Поздравявам премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, както и техните външни министри, за важната и храбра крачка, която заедно направиха днес. Договорът за спора за името отваря пътя на Република Македония към ЕС и НАТО. България винаги е подкрепяла нашата съседка по този път. Най-важното сега е гражданите на всички страни на Балканите да разберат, че този договор не води до териториални претенции или бъдещи проблеми, а напротив - ще ни помогне да живеем заедно по-добре“, написа във Facebook Борисов. 

Коментари: 0