Маските стават задължителни в учебните часове

За новата мярка се обединиха и социалните партньори, и министърът на образованието Красимир Вълчев

Маските стават задължителни в учебните часове

Снимка: Красимир Свраков

14759 ~ 1 мин. четене

Маските стават задължителни в класните стаи за учениците от 5-ти до 12-ти клас и препоръчителни за началните класове. Мярката e по предложение на всички социални партньори и ще влезе в сила от 27 ноември, когато по график в класните стаи ще се върнат всички ученици, съобщава Nova.

За новата мярка се обединиха и социалните партньори, и министърът на образованието Красимир Вълчев. Масово родители и ученици не подкрепят задължителното носене на маски в час, показва проучване на директорските организации в сферата на образованието.

Пак според същото проучване обаче, почти всички директори и учители са на мнение, че маските за ученици трябва да са задължителни. Като причина за това те отчитат сериозния ръст заболели педагози. За това и преподавателите внесоха предложение в МОН маските да са задължителни. Оттам приеха мярката.

По план след 27 ноември всички ученици ще се върнат в класните стаи, но по график. Така в училищата дневно ще са около 50% от децата. Именно затова и носенето на маски ще е задължително.

„Ще бъде задължително за учениците от 5-ти до 12-ти клас, препоръчително за тези от 1-ви до 4-ти клас. Това е единственият начин да запазим учителите живи”, заяви Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ).

Мярката ще е неефективна, ако децата носят само по една маска на ден в училище, припомнят педиатрите. „Всеки родител да сложи три маски в едно чисто найлоново пликче и детето да се научи на всеки два часа да ги сменя, иначе може да има обратен ефект, защото те се напояват със слюнка, с влага, а се знае, че където има топлина и влага има микроорганизми, които се развиват много буйно”, посочва д-р Павлина Андреева, педиатър в 14-то ДКЦ, София.

Подкрепи Economic.bg