Борисов реши мерките да останат до края на януари

Дистанционното обучение на големите ученици остава въпреки очакванията те да се върнат в класните стаи по-рано

Борисов реши мерките да останат до края на януари

Снимка: МС

Правителствените мерки за овладяване на епидемията от COVID-19 остават в сегашния си вид поне до края на януари, с едно изключение. Това реши премиерът Бойко Борисов, който днес свика работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министърът на образованието Красимир Вълчев, на спорта Красен Кралев, на вътрешните работи Христо Терзийски и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб. Въпреки предположенията от последните седмици, че ограничителните мерки в страната могат да се облекчат преждевременно, като например големите ученици да се върнат в учебните заведения, днес кабинетът отхвърли тази възможност.

Мерки срещу COVID-19

Разрешава се единствено извършването само на практически присъствени дейности и изпити на учениците от 5 до 12 клас и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда, а останалите им занятия остават онлайн до 31 януари. Засега обаче не е ясно от коя дата ще действа тази възможност.

На съвещанието стана ясно, че очакваното преждевременно връщане на учениците от 5 до 12 клас в училищата няма да стане преди края на месеца.

Образователният министър Красимир Вълчев допълни, че ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено.

Относно другите противоепидемични мерки в страната, считаме, че те трябва да продължат да действат до края на месец януари“, категоричен бе Костадин Ангелов.

Той посочи още, че епидемичната ситуация в страната продължава да се подобрява, като в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях.

Коментари: 0