Над 5 млрд. загуба отчете Uber въпреки високите приходи

Компанията инвестира сериозно в научноизследователска дейност

Над 5 млрд. загуба отчете Uber въпреки високите приходи
788 ~ 1 мин. четене
Автор: Ирина Илиева

Високите инвестиции в научноизследователска дейност, развитие на компанията, както и високите разходи доведоха до това, че Uber загуби милиарди през второто тримесечие. Американската компания отчете загуба от 5.24 млрд. долара, а за същия период на миналата година загубите са били едва 878 млн. долара, пише австрийското издание Die Presse. 

За сметка на това приходите на компанията нараснаха с 14%, достигайки 3.2 млрд. долара, което надмина очакванията на анализаторите.

Практиката за изплащане на дивидентите по акции на служителите допринесе за загубите на компанията от 3.9 млрд. долара. В същото време приходите от туристически услуги нараснаха само с 2% до 2.29 млрд. долара. Това беше една от причините за доста негативна реакция на фондовия пазар. 

Приходите в Uber Eats също скочиха и то с цели 72% на годишна база или с близо 600 млн. долара. Увеличението на продажбите в групата е от 14% до почти 3.2 млрд. долара. 

За Uber обаче това е много бавен растеж. През предходното тримесечие загубата им беше 878 млн. долара. През второто тримесечие обаче конкурентната Lyft е увеличила продажбите на годишна база със 72%. 

В Uber броят на потребителите се е увеличил от 93 млн. на 99 млн. в рамките на три месеца. В конкурентната Lyft те нараснаха от 20.5 млн. на 21.8 млн., а очакваните годишни продажби ще достигнат до 3.5 млрд. долара или с 200 млн. повече от планираното. Подкрепи Economic.bg