Nissan, Renault, Mitsubishi с общ проект за електромобили

Целта е да ги направят по-достъпни за купувачите

Nissan, Renault, Mitsubishi с общ проект за електромобили

Автомобилните производители Nissan, Renault и Mitsubishi ще обединят усилията си в производството на електрически автомобили, за да ги направят по-достъпни за купувачите.

Renault и Mitsubishi, който бе на ръба на фалита и получи капиталова инжекция от 2.3 млрд. долара от Nissan в замяна на акции, ще произвеждат свои електромобили. Очаква се да бъдат на базата на Nissan Leaf, който се очаква да излезе на пазара през следващата година. Партньорите Renault и Nissan, които са сред най-отявлените привърженици на технологията за нулеви емисии, са разработвали платформите си за електрически автомобили поотделно, съобщава Reuters.

Трите компании ще споделят ключови компоненти като мотор, батерия и ходова част, което ще намали цената на електрическите автомобили с около една пета.

Обединението е следствие на стратегията на автомобилните гиганти Volkswagen и Toyota, които също се стремят към масово производство на електрически превозни средства на фона на световен натиск за намаляване на вредните емисии от автомобилите. 

В края на миналия месец Volkswagen обяви плана си до 2025 година да се превърне в „световен лидер на пазара” за електрически коли. През 2020 година немският автомобилен гигант ще започне офанзива в сектора на електромобили, в който, според експерти, изостава в сравнение с някои конкуренти.

Коментари: 0