Новите надежди за икономиката оскъпиха петрола

Очакваното намаляване на запасите на суровината в САЩ също подкрепиха повишаването на цената

Новите надежди за икономиката оскъпиха петрола

Снимка: БТА

Цените на петрола се повишиха във вторник на фона на надеждите за подобряване на световната икономика. А те бяха подкрепени от новината, че американският сенат е одобрил законопроекта за огромния помощен пакет от 1.9 трлн. долара, както и от очакванията за намаляване на запасите от суров петрол в САЩ, най-големият потребител на горива в света.

Фючърсите на суровия петрол Брент за май се повишиха с 53 цента, или 0.8%, до 68.77 долара за барел. Американският лек суров петрол (WTI) за април скочи с 44 цента, или 0.7%, до 65.49 долара.

В понеделник цените на суровия петрол Брент се повишиха до над 70 долара за барел, след като силите на Хусите от Йемен изстреляха безпилотни летателни апарати и ракети в сърцето на саудитската петролна индустрия, включително към съоръжение на Saudi Aramco в Рас Танура, което е жизненоважно за износа на петрол.

След атаката Рияд заяви, че няма жертви или загуба на имущество, което доведе до спад на цените. Все пак САЩ изразиха тревогите си за сигурността на Саудитска Арабия и увериха, че ще помислят дали да не окажат по-добра подкрепа за отбраната на страната.

Атаките се случиха, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Русия и техните съюзници производители на петрол, известни като ОПЕК +, се договориха миналата седмица да се придържат към съкращения в производството въпреки нарастващите цени на суровия петрол.

Междувременно фокусът на инвеститорите остава върху перспективите за глобално икономическо възстановяване. Американският министър на финансите Джанет Йелън заяви в понеделник, че пакетът от помощи в размер на 1.9 трилиона долара ще осигури достатъчно ресурси за подхранване на „много силното“ икономическо възстановяване на САЩ. Предстои Камарата на представителите да приеме сенатската версия на пакета, за да се превърне той окончателно в закон.

Коментари: 0