В Италия тръгват „свободни от COVID“ влакове

Първо между Рим и Милано, а след това и по други линии

В Италия тръгват „свободни от COVID“ влакове

Снимка: Unsplash

Държавните железници в Италия пускат високоскоростни „свободни от COVID” влакове по маршрута Рим-Милано. Новината обяви главният изпълнителен директор на жп компанията Джанфранко Батисти. По думите му това е първата такава инициатива в Европа, а целта ѝ е да съживи пътуванията след повече от година застой на фона на коронавирусната пандемия.

„Свободен от COVID” влак означава, че целият персонал и пътниците ще бъдат тествани за коронавирус преди да се качат на него. За това ще помага и Червеният кръст. Подобна идея бе осъществена за първи път миналата година от италианската авиокомпания Alitalia. По избрани вътрешни и международни линии тя пускаше на борда на самолетите си само тествани за COVID пасажери.

Нововъведението ще започне от април. Първоначално влаковете ще се движат между Рим и Милано, а след това и до туристически дестинации като Венеция, Флоренция и Неапол, предава Yahoo News.

Преди избухването на пандемията туризмът представляваше 14% от италианската икономика. Строгите ограничения срещу разпространението на коронавируса обаче оказаха разрушително въздействие върху индустрията. Нощувките на чуждестранни туристи са намалели с почти 70% на годишна база през януари-септември 2020 г., сочат официалните данни към декември.

Коментари: 0