Новите учебници ще са безплатни в електронен формат

МОН също така ще предоставя средства на училищата да купят шкафчета за децата

Новите учебници ще са безплатни в електронен формат

Снимка: Economic.bg

2126 ~ 1 мин. четене

Министерството на образованието и науката (МОН) създава онлайн портал, в който ще се публикуват одобрените нови учебници в електронен вариант. Това каза за Българското национално радио Пенка Иванова, директор на дирекция „Учебници и училищна документация” в МОН.

„Тези варианти ще могат да се ползват напълно безплатно от всички ученици, както от дома, така и от училище“, заяви тя. Тя добави, че е подготвена и специална Национална програма „По-лека ученическа раница” с бюджет от 3 млн. лв.

Училищата ще могат да кандидатстват за получаване на средства, за да купят шкафчета за своите ученици. Целта е децата да могат да оставят в училище материалите, които са свързани с часовете по изобразително изкуство, физическо възпитание и други.

„Подготвяме и промяна на наредба номер 10 - за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, с която ще дадем възможност и за разделянето на две части на учебници, които са над 18 печатни коли, което ще бъде пак стъпка по отношение на олекотяване на ученическата раница. Разделението на две части може да стане, едва когато изтече тригодишният срок за безвъзмездно ползване”, каза още Иванова.

Подкрепи Economic.bg