В близките години няма да има нови молове

2017 г. може да е най-силната от 10 години насам на пазара на търговски и офис площи

В близките години няма да има нови молове
4046 ~ 4 мин. четене

Две по-значими събития белязаха пазара на търговски площи през 2016 г. – ребрандирането на City Center Sofia като Park Center и откриването на Markovo Tepe Mall в Пловдив.

Като цяло обаче предлагането нарасна незначително. Общият обем търговски площи в молове в страната достигна 738 500 кв. м, или средно 103 кв. м търговска площ на 1000 души. Нови откривания на големи търговски центрове в близките години не се очакват.

„Пазарът на търговски площи е добре балансиран и това задържа наемните нива относително стабилни през годината. Предвид ограниченото предлагане на първокласни площи на фона на нарастващите обороти на търговците и експанзията им обаче, виждам потенциал за плавен ръст на наемите в София и на доминиращите проекти в страната“, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

В резултат от активното търсене наемите на първокласни търговски площи в столичните молове отбелязаха леко покачване в края на 2016 г., достигайки €30/кв. м, с близо 7% повече спрямо предходното тримесечие.

Средната заетост на столичните молове също се възстановява след лекия спад по-рано през 2016 г. в резултат от излизането на ключови наематели като Carrefour и Piccadilly. Към края на годината делът на свободните площи се върна на 7-8% при над 10% месеци по-рано. Това стана в резултат на няколко по-значими откривания като това на Lidl в Sofia Ring Mall и на Piccadilly в Paradise Center. Очаква се през пролетта Billa да замени Piccadilly в Serdika Center.

В София активни на наемния пазар остават търговци от различни ценови класове, докато в страната растат основно по-бюджетните брандове. Активни са и хранителните вериги, както и търговците в областта на продуктите за здраве и красота – дрогерии, аптеки, оптики, магазини за биохрани и др. 

Повече сделки с офисни и индустриални площи, лек ръст на наемите и активен пазар на земя и инвестиционни имоти белязаха 2016 г. Годината бе силна за пазара на бизнес имоти и има всички предпоставки той да продължи да се развива на високи обороти и през следващите месеци, показва анализът на Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония с над 10-годишен опит на пазара на бизнес имоти.

„Подобно на 2016 и сега годината започва с активен наемен пазар и силен инвеститорски интерес към България и Югоизточна Европа. За разликата от миналата година обаче през тази очакваме и завършването на значителен обем офисни и логистични площи, което отчасти ще балансира търсенето и предлагането в тези сегменти“, обобщи Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton/Cushman & Wakefield.

Инвестиционен пазар

За пазара на инвестиционни имоти 2016 година приключи с ръст от 16% спрямо година назад и обем от 290 млн. В това число влизат както придобивания на бизнес имоти – офиси, индустриални, търговски площи и хотели, така и покупките на парцели за подобно строителство.

През миналата година Forton/Cushman&Wakefield регистрира над 60 сделки. Придобиванията на търговски площи, хотели и индустриални имоти имат най-висок дял от общия обем.

„Пазарът през годината беше много силен и като брой сделки, и като инвестиционна активност – над 70% от транзакциите са с доходоносни имоти. Това потвърди нашите очаквания фокусът постепенно да се измести от земя и подценени имоти към този тип активи“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ във Forton/Cushman & Wakefield.

Според неговия анализ, ако очакваните сделки с търговски и офис площи бъдат приключени, инвестиционният пазар може да регистрира най-силната си година след 2007-2008 през 2017 г. Очакванията му се подкрепят от добрите макроикономически показатели на страната, стабилизирането на наемите и наличието на първокласен инвестиционен продукт в сегментите на офисните и търговските площи.

Прогнозата на Cushman & Wakefield също е България, Румъния и Унгария да фокусират интереса на опортюнистично настроените инвеститори предвид по-високите нива на доходност и потенциала за ръст, които предлагат спрямо по-зрелите пазари.

Индустриални площи

Подобно на офисния пазар, и в сегмента на индустриалните имоти сделките за площи в строеж имаха значителен дял през 2016. Почти всички проекти с площи под наем, завършени през годината в София, бяха запълнени преди получаване на разрешение за ползване.

В това число влизат вторият етап на East Ring Logistics Park в Нови Хан, Ring Road Logistic Park в Кривина, първата фаза от Industrial Park Sofia East, както и нов етап от Universal Logistics Park на бул. “Цариградско шосе”. В резултат от активния наемен пазар инвеститорите в повечето от изброените проекти планират или вече са започнали строителството на нови фази.

„Излизането на нови проекти Клас А показа активната страна на пазара в София, където през 2016 регистрирахме повече и по-големи сделки с наематели в логистичния сегмент. Констатираме сериозен интерес и очаквам пазарът да продължи да се развива с ускорените си темпове от последните години, т.е. между 30 и 40 000 кв. м усвояване на логистични площи и то само в София“, заяви Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ във Forton/Cushman & Wakefield.

След лекия ръст от предходната година за момента наемите в София остават стабилни на нива от 4.2/кв. м и 3.80/кв. м за площи над 5 000 кв. м.

Стремежът на редица бизнеси за експанзия поддържа активен и пазара на парцели, както и строителството по поръчка (build-to-suit). Сред примерите за подобни сделки е бъдещият хъб на DHL в района на Летище София, който ще бъде изграден на терен на „България Ер Мейнтенанс“.

Пазарът на парцели през миналата година също бе активен както в градовете, така и в оформящите се индустриални зони извън тях. Сред по-големите сделки през изминалата година бяха две покупки на парцели с проекти за строителство на офис сгради в София. В страната пазарът бе движен основно от търсенето на земя за производства в областта на леката промишленост и автомобилните части.

Подкрепи Economic.bg