NYT: Доверието към еврозоната рязко спада

В статията изданието цитира премиера Бойко Борисов

NYT: Доверието към еврозоната рязко спада

Снимка: flickr.com

Преди еврозоната беше ексклузивен клуб, в който цяла Европа искаше да влезе. Сега влизането на валутния съюз изглежда все по-малко привлекателно за много от държавите, които до скоро бяха повече от ентусиазирани от идеята за присъединяване към еврото, пише New York Times.

Според изданието „от Полша до Чехия и Унгария, и дори още по на юг и изток, присъединяването към еврото все повече е разглеждано като придружено с рискове и множество разходи, които значително превишават ползите.“

Много от тези държави имаха съмнения и преди влошаването на ситуацията с Гърция, но високата цена, която Атина плати за оставането си в еврозоната, направи залозите по ясни, а позициите на държавните лидери срещу членство във валутния съюз – по-силно изразени, пише изданието.

Резкият спад в желанието за членство в еврозоната и присъединяване към общата валута повдига въпроси около способността на ЕС да постигне отдавнашната си цел за още по-голям о сближаване на държавите.

Спрямо всяка друга политика на ЕС, общата валута бе създадена с намерението са свърже държавите икономически и политически, по този начин да намали шансовете за конфликт между страните. Сега обаче някои от държавите, най-вече по-новите членки на ЕС от централната и източна Европа имат съмнения, а това поставя под въпрос европейската интеграция като цяло.

В момента Полша поддържа една от най-бързо развиващите се държави, които не членуват в еврозоната, с изключение на Великобритания и Дания, които сами решиха да не влизат със валутния съюз.

  Управляващата партия в Полша - "Гражданска платформа", част от която е Доналд Туск (председател на Европейския съвет), винаги е подкрепяла членство в еврозоната, но напоследък е възприела доста по-предпазлив тон. "Никога не съм казвала, че ще приемем еврото, нито днес, нито утре, нито след пет години. Ще се присъединим към общата валута, когато от това има ползи за поляците и за Полша", заяви м.инистър-председателката Ева Копач в скорошно интервю.

New York Times цитира примиера ни Бойко Борисов  "Ще трябва и да дадем пари на Гърция. Бедният ще дава на богатия. Не виждам логиката в това". Изданието допълва, че въпреки това България и други проблемни държави са решили да направят стъпка напред. Ситуацията с Гърция ще се отрази върху търпението на държавите от еврозоната да приемат нови страни членки.

От друга страна в статията се посочва, че дори България и други страни да запазят желанието си да се присъедини към еврото, "кризата в Гърция може да накара сегашните страни-членки на еврозоната да бъдат по-малко готови да ги приемат". Вестникът цитира мнение та вицепремиера Ивайло Калфин, изразено преди седмица: "Смятам, че Гърция ще бъде урок за самата еврозона. Апетитът за приемане на нови държави ще намалее".

Подобно е отношението в Румъния, където финансисти коментират, че БВП на страната е 52% от средния за ЕС, и че трябва този показател да достигне поне 70%, за да е готова страната за еврото.

България и другите държави може и да решат да приемат еврото, но кризата с Гърция може да стане причина останалите държави членки на еврозоната да не искат да ги приемат,  констатират от New York Times.

Коментари: 0