ОПЕК заговори за изкуствено орязване на добива на петрол

Според картела е възможно от 2019 г. производството да бъде съкратено с 1 млн. барела дневно, за да се поддържа цената висока

ОПЕК заговори за изкуствено орязване на добива на петрол
Цената на петрола отново тръгна нагоре, след като се появиха сигнали, че ОПЕК и други големи производители извън картела са склонни отново да орежат производството на нефт. Към 17.30 ч. българско време фючърсите на петрола сорт Брент се търгуваха с 1.4% ръст до 71.20 долара за барел. Американският лек суров петрол отчете същото увеличение до 61.10 долара за барел.

„Трябва да направим всичко необходимо, за да балансираме пазара на нефт“, коментира днес министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фаали в началото на международната среща на министрите на петрола и индустриалните лидери.

Фаали, който де факто е ръководител на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), заяви, че ако текущите нива на търсене и предлагане не се променят, картелът и неговите партньори, водени от Русия, ще трябва да намалят производството с около 1 млн. барела дневно на ниво група.

Тези коментари идва по-малко от ден, след като Саудитска Арабия - най-големият производител на нефт в ОПЕК и най-големият износител в света, проведе среща в Рияд с представители на Русия и други големи производители. На нея бяха обсъдени евентуалното намаляване на производството с цел поддържане на цената.

В неделя групата не взе окончателно решение, но представителите дадоха да се разбере, че според тях трябва да има промяна на стратегията. Само преди няколко месеца ОПЕК и други 10 големи производители извън картела решиха да увеличат производството, след като повече от година го поддържаха изкуствено по-ниско в опит да повишат цените на петрола на международните пазари.

„Има консенсус, че ще има свръхпредлагане през 2019 г.“, заяви министърът на петрола на Оман Мохамед бин Хамад ал Руми пред The Wall Street Journal, след като напусна срещата в неделя. Той каза, че коалицията от производители вероятно ще се съгласи да намали добивите, когато се съберат следващия месец във Виена.

„Обемът на съкращенията в производството вероятно ще зависи от това колко ще нарасне глобалното търсене на петрол до 2019 г., колко ще падне количеството предлаган ирански петрол след влизането в сила на американските санкции и колко силно ще се увеличи американското предлагане през следващите месеци“, коментира Джовани Стауново, анализатор в UBS Wealth Management.

Халид ал-Фаали заяви, че страната му едностранно ще намали своя износ следващия месец с около 500 000 барела дневно в сравнение с нивата от ноември. Въпреки това Русия - в момента най-големият производител на петрол в света – все още изпраща смесени послания относно това дали ще намали доставките.
Коментари: 0