От днес EЦБ поема контрола върху 5 български банки

ЕЦБ ще отговаря и за наблюдението над по-малко значимите институции

От днес EЦБ поема контрола върху 5 български банки

Снимка: Unsplash

4178 ~ 1 мин. четене

От днес Българска народна банка влиза в тясно сътрудничество с Европейската централна банка. От своя страна ЕЦБ поема директния надзор върху пет български банки - УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Обединена българска банка, Юробанк България (Пощенска банка) и Райфайзенбанк България.

ЕЦБ ще отговаря и за наблюдението над по-малко значимите институции, които остават обект на директен надзор от БНБ, и за общите процедури за всички поднадзорни лица. ЕЦБ ще разполага с определени директни правомощия по процеса на издаване на лицензии и одобрения, издаването на общи препоръки, указания и инструкции, планиране и осъществяване на инспекции.

В същото време представители на централната ни банка ще бъдат част от институциите, ангажирани с надзора и преструктурирането на банки в Европа.

Тясното сътрудничество с европейските банкови институции бе поставено като условие за влизане на страната ни в обменно курсовия механизъм ERM2, наричан още чакалнята за еврозоната. България влезе в чакалнята през юли т.г., след като бе преодоляно последното препятствие - увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка. Това стана, след като държавната Българска банка за развитие придоби 18.35% от капитала на ПИБ за 140 млн. лв. Влизането на държавата в ПИБ обаче предизвика спорове.

Днес създадената временна парламентарна комисия за изясняване на участието на държавната ББР в увеличаването на капитала на търговската банка се събира за първи път. Очаква се на нея да бъде изслушан представител на икономическото министерство, което е принципал на държавната банка. Решението за подобно държавно участие бе взето, когато в състава на кабинета бяха Владислав Горанов и Емил Караниколов. Сега титуляри в министерствата на финансите и на икономиката са съответно Кирил Ананиев и Лъчезар Борисов.

Най-оптимистичният срок за влизането на България в еврозоната пък е 2023 или 2024 г., определи тази седмица гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

Подкрепи Economic.bg