75% от компаниите в България са семейни

64 български семейства членуват в Сдружението на фамилния бизнес\"

75% от компаниите в България са семейни
В България 75% от компаниите са семейни, над 16,2% от трудоспособното население е заето в семейни компании. Това каза Стефан Гугушев, управляващ партньор и основател на адвокатско дружество „Гугушев и партньори“ на пресконференция по повод 10-годишнината на „Сдружение на фамилния бизнес – България“, предаде БГНЕС. 

Сдружението е председателствано понастоящем от Стефан Гугушев. То е неправителствена организация, създадена през 2007 г. Сега в него членуват 64 български семейства, заедно с техните фамилни компании от различни сектори на икономиката, сред които високи технологии, туризъм и хотелиерство, строителство и търговия с недвижими имоти, земеделие и др. Компаниите осигуряват заетост за над 25 000 човека в страната. Българските членове в Сдружението имат общо годишен оборот от над 3 милиарда лева.

Преди няколко години, благодарение на организацията, се въведе понятието „семейна компания ” в НСИ, обясни Гугушев. Той посочи, че по дефиниция, трябва да са изминали поне две поколения, които да са преминали през бизнеса, на които той е завещан, за да може даден бизнес да бъде квалифициран като семеен бизнес. 

В различните държави дефиницията за семеен бизнес е различна в зависимост от традициите, но в световен план това, което обединява всичките дефиниции на семеен бизнес е те да бъдат собственост на една и съща фамилия, на едно и също семейство, каза Гюнтер Ферхойген, съветник на Управителния съвет на Европейския фамилен бизнес (EFB). 

Неоспорим факт е, че в икономиките, в които семейните бизнеси са повече на брой, собствеността е в ръце на една фамилия, тези икономики са по-успешни, каза Карл-Ериван Хауб, президент на Световната oрганизация за фамилен бизнес – FBN (Family Business Network – International), пето поколение, изпълнителен директор на семейната компания „Тенгелман груп“, холдинг с оборот от над 8 милиарда евро за 2014 г. и над 70 000 служители. 

Гюнтер Ферхойген, който е бивш еврокомисар и заместник-председател на Европейската комисия, посочи и че България доказа себе си като един достоен член на европейското семейство. Според него макроикономическата стабилност на България е пример за много европейски държави-членки.
Коментари: 0