10 от най-красивите и впечатляващи реки

Те природни феномени с голямо значение за цивилизациите

10 от най-красивите и впечатляващи реки

Дунав в Будапеща

Снимка: Pixabay

5908 ~ 4 мин. четене

Големите реки са от огромно значение за човешката цивилизация от самото й начало. Не само защото водата е живот. Край река са възниквали поселищата на най-древните обитатели на земята. През реките са минавали важните търговски пътища още от древността. От хилядолетия реките се използват в качеството си на източник на прясна вода, на храна, защитна преграда и дори държавна граница. Те са и природни феномени.

1. Амазонка

Амазокна е най-пълноводната река в света с най-обширния водосборен басейн. Счита се, че е и най-дългата, но според различни учени, Нил е по-дълга. Дължината на Амазонка е между 6250 и 6800 км. Името ѝ дава нейният откривател Франсиско де Ореляна, който през лятото на 1542 г. с отряда си влязъл в битка с племе от жени войни и решил, че това са легендарните амазонки.

Реката протича през най-голямата и най-богата на флора и фауна горска система в света - Амазония - най-могъщата екваториална гора на планетата.

Джунглите на Амазонка имат най-впечатляващото биоразнообразие в света. Тук са познати повече от 1/3 от организмите на планетата, като много от тях все още не са познати на науката. Всеки експедиция в амазонските джунгли се връща с непознати досега новооткрити видове.

Реката минава през територията на Перу, Колумбия и Бразилия.

2. Нил

Нил е река в Североизточна Африка, често в битка с Амазонка за титлата „най-дългата река на света”. Дължината й е 6671 км.

Долината на Нил е една от люлките на човешката цивилизация, като тук се е появила една от най-значимите древни култури - тази на Аврейския Египет.

Нил е единствената река в Северна Африка, която минава през Сахара и води водите си към Средиземно море, като източник на живот в пустинята.

3. Ганг

Ганг е река в Северна Индия и Бангладеш, с дължина 2525 км. Тя е най-свещената река за индуистите, които я почитат като богиня. Къпането в реката на религиозни празници е свещен ритуал.

Но тя е и една от най-замърсените реки в света, защото в долината й живеят милиони хора, която използват реката за своите ежедневни нужди.

4. Меконг

Меконг се намира в Югоизточна Азия, с дължина 4350 км. Извира от Тибет, минава през Китай, Минамар, Тайланд, Лаос, Камбоджа и Виетнам.

Реката е от огромно икономическо значение за региона, тъй като се използва за производство на електроенергия, напоителни системи, риболов и за "плаващи пазари".

5. Рейн

Рейн е една от най-важните и големи реки в Европа, с дължина от 1 233 км. За нейната важност говорят многото замъци, построени покрай бреговете й. Тя е ключов воден път за пренос на стоки още от времето на Римската империя, когато съставлява голяма част от нейната северна граница. Реката започва от швейцарските Алпи и се влива в Северно море. Името ѝ идва от келтското Renos, буквално „това, което тече“.

6. Дунав

Дунав е втората по дължина река в Европа (след Волга). Тя е единствената голяма река в Европа, която тече в посока от запад към изток. Името й идва от думата „Дану”, или латинското Danubius – име на речно божество.

Извира от планината Шварцвалд в Германия и минава през 10 държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна.

Най-ранните исторически данни за Дунав се срещат още в съчиненията на Херодот.

7. Сена

Сена е бавнотечаща река в Северна Франция. Извира близо до град Дижон и преминава през Париж, като накрая се влива в Атлантическия океан чрез естуар. Дълга е около 780 км.

Сена е важна транспортна артерия. На нея се намира остров Сите, на който първоначално се е намирал Париж и където днес е разположена катедралата Света Богородица.

Към реката има голям туристически интерес и тя често присъства като романтичен фон на снимки от Париж.

8. Неретва

Неретва е река в Босна и Херцеговина и Хърватия, с дължина едва 225 км.

Най-големият архитектурен паметник, построен на река Неретва, е Старият мост в Мостар. Той е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Мостът е разрушен по време на гражданската война в Босна и Херцеговина и впоследствие е възстановен и официално открит на 23 юли 2004 г.

9. Мисисипи

Мисисипи е река в Северна Америка, която пресича централната част на Съединените американски щати. Тече от север на юг, от северната част на Минесота до Мексиканския залив. Със своите 3 778 км, тя е втора по дължина на континента след Мисури (4 130 км). Понеже Мисури е приток на Мисисипи, двата реки обикновено се разглеждат като една речна система с обща дължина над 6 800 км. Още в Предколумбовата епоха Мисисипи е важен воден път, а днес тя играе важна роля в американската икономика и култура.

Името на реката произлиза от думата миси-зииби ("голям река") на езика оджибуе.

10. Волга

Волга е най-дългата река в Европа, тече в европейската част на Русия, и се влива през огромна делта в Каспийско море, като крайният ляв ръкав от делтата й - река Кигач, протича по територията на Казахстан. Дължината й е 3531 км.

Счита се, че името й идва от старата славянска дума за влага, или вода.

Географското положение на Волга и големите й притоци до VIII век обуславят важното й значение като търговски път между Изтока и Запада. Арабското сребро достига до скандинавските страни. От Арабския халифат се изнасят тъкани и метали, а от славянските земи - роби, кожи, восък, мед. Икономическото значение на реката е много голямо.

Волга заема и централна роля в образното възприятие на руската народност и е символ за етническата цялост на руския народ.

Подкрепи Economic.bg