1/4 от общините имат финансови проблеми

Несъбраните данъци и финансовите корекции по европроекти вкарват местните администрации в дългове

1/4 от общините имат финансови проблеми

Една четвърт от българските общини имат финансови затруднения, призна пред БНТ председателят на Kомисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова.

Коментарът й идва по повод приетите от парламента вчера промени в Закона за публичните финанси, с които се регламентира как да се подпомагат финансово общините в затруднено положение.

Стоянова разясни, че местните бюджети трябва да покриват шест критерия. Ако те не успеят да отговорят на 3 от тях, тогава общината се нуждае от оздравителен план.

Най-често проблемите идват от ниска събираемост на местните данъци и такси и след коригиране на финансирането по европрограми. Шефът на бюджетната комисия даде пример с практиката на малките общини, които започват да изпълняват европроекти, които в пъти превишват техния бюджет. От друга страна нарушенията ги вкарва в невъзможност да изпълнят зададената корекция.

За да спаси общините от фалит, държавата дава безлихвен заем и се получава хаос, призна Стоянова. Затова с промените в Закона за публичните финанси се цели въвеждане на ред в отношенията държава-общини.

„Много от малките общини нямат такива приходи и бюджетът им е изцяло делегиран от държавата, а 90% от него отива за заплатите на хората в сферата на общинските услуги и такива общини са около 1/3. И веднага си задаваме въпроса - трябва ли да има 265 общини в България, трябва ли да са със самостоятелна политика и бюджет, а 1/3 не могат”, коментира шефът на бюджетната комисия. 

Коментари: 0