Отлагат пръстовите отпечатъци в болниците

Те ще влязат в сила от 1 ноември, вместо от 1 октомври

Отлагат пръстовите отпечатъци в болниците
С месец ще се отложи въвеждането на пръстовия идентификатор за приемане и изписване на пациенти от болниците - от 1 ноември, вместо от 1 октомври. Решението е от последното заседание на Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и е  публикувано на сайта на касата. 

Задължението всяка болница да има пръстов идентификатор беше гласувано да бъде от 1 октомври, но поради липса на пълна готовност на всички болници, датата се променя, обясниха от пресслужбата на НЗОК.

Въвеждането на пръстовия идентификатор в болници и аптеки бе оповестено от здравния министър д-р Петър Москов в началото на октомври м.г. По думите му така ще се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани. С помощта на четящи устройства пръстовите отпечатъци за секунди ще се превръщат в биометричен цифров код, който ще стои срещу името на осигурения пациент. 

Пробното въвеждане в някои болници вече показа, че се налага дълго чакане и това изнервя пациентите.

По-рано пък от Комисията за защита на личните данни обявиха, че не е задължително пациентите да се идентифицират само с отпечатък и трябва да се предложат и алтернативни варианти.

Влизането в болница от 1 ноември ще става само идентификационен код. Ако пациентът откаже такъв, на болницата няма да бъде платено и може да бъде отказан прием., предупреждават обаче от НЗОК.
Коментари: 0