Пловдив е най-доброто място за аутсорсинг в България

Приходите на компаниите ще нараснат до 6% от БВП, браншът ще се превърне в структуроопределящ за българската икономика

Пловдив е най-доброто място за аутсорсинг в България
2003 ~ 3 мин. четене

Служителите в аутсорсинг индустрията в България в момента са 42 хил. души, а до 2020 г. ще се увеличат до над 60 хил. Повече от 360 компании у нас работят в сферата на изнесените бизнес процеси. Те са генерирали 1,4 млрд. евро приходи през 2015 г.

Приносът на индустрията за 2015 г. е 3.4% от БВП на България. През 2020 г. аутсорсинг компаниите очакват да генерират 6% от БВП, което определя този сектор като водещ отрасъл за българската икономика.

Това съобщи председателят на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) Стефан Бумов на конференция за инвестициите в бранша в Пловдив. Форумът е организиран от Община Пловдив и консултантската компания Industry Watch.

IT и аутсорсинг секторът е най-бързо растящата индустрия в Пловдив. Градът под тепетата е втората най-желана дестинация след столицата за развитието на този бизнес. Там са открити 5000 работни места през последните няколко години, които до 3-4 г. вероятно ще се удвоят.

Причините за големия интерес към града са добрата му инфраструктура и възможността за наемане на висококвалифицирани кадри от местните университети. ВУЗовете са гъвкави и развиват обучение по инженерни специалности, обясни кметът на Пловдив Иван Тотев.

Само преди месец един от водещите инвеститори в града Галакси Инвестмънт Груп откри официално Офис Парк Пловдив. Това е единственото място, където фирми от сектора с високи изисквания могат да наемат офиси клас А. Сградата е специализирана за IT и аутсорсинг сектора. Офис Парк Пловдив привлича наематели и заради атрактивната си локация, в район с новоизградена паркова, улична и подземна инфраструктура. Разположен е в най-зелената част на града в съседство с Мол Пловдив и Гребния канал. С откриването на модерни бизнес сгради, предлагащи гъвкави работни пространства като Офис Парк Пловдив, градът се надява да привлича все повече компании от сектора на високите технологии.  В момента разглеждаме две инвестиционни намерения, пряко свързани с хардуерното производство, разкри още кметът на Пловдив. 

„В Пловдив IT и аутсорсинг индустрията дава възможност за задържане на младите хора“, коментира икономистът Георги Стоев от Industry Watch. Според него гладът за кадри в сектора ще става все по-сериозен у нас. Един от вариантите за преодоляването на кризата е назначаване на специалисти от страни извън ЕС, но за това трябва да се премахне бариерата пред тях. Най-голям интерес за работа в България в сферата на IT и аутсорсинга има от Украйна, Молдова, Македония и Беларус.

През 2015 г. над 32 500 български студенти са завършили специалности, които им позволяват да намерят реализацията си в аутсорсинг индустрията. Голяма част от тях са таланти в областта на математиката и информатиката. Същевременно около 40% от българите на възраст между 19 и 34 години говорят поне 2 чужди езика, а повече от 20% владеят 3 чужди езика, показва проучване на БАА.

„Ако фирмите в този сектор у нас дават по-сериозни заплати, напливът ще е още по-сериозен“, смята Стоев. По думите му в момента програмист, владеещ английски или немски, получава около 3000 евро в София. В Пловдив възнаграждението на такъв специалист надхвърля 4000 лева.

Проекти на обща стойност над 8 млн. лв. са сертифицирани тази година в областта на аутсорсинга и IT- технологиите, те разкриват нови 1400 места. В момента има заявени нови инвестиционни проекти за над 30 млн лв и перспектива за 1500 работни места.

Перспективите в бизнеса са разликите между аутсорсинга на бизнес процеси и на ИТ постепенно да се размият предвид комплексността на процесите.

„Световната тенденция за трансформирането на индустрията, чрез засилване на фокуса върху добавената стойност, дава отражение и у нас. Компаниите от сектора предлагат все по-комплексни услуги и се превръщат в стратегически партньори за своите клиенти“, обясни Бумов.

Подкрепи Economic.bg