Ползите от членството на България в Европейския съюз са огромни

Евроизборите ще определят каква ще е визията на ЕС през следващите години

Теодор Стойчев, председател на бюрото на ЕП в България:

Ползите от членството на България в Европейския съюз са огромни

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Автор: Вероника Тонева
Изборите за нов Европейски парламент са съвсем близо, а с тях идват и много въпросителни, като това по какъв начин ще се развие самият Европейски съюз и България като част от него. Болезнените теми за страната ни като пакет „Мобилност“ все още не са намерили крайно решение и е от изключителна важност да се изберат правилните фигури, които да защитят правата на българите като граждани на Европа. За изборите, Brexit и възможните сценарии за България си говорим с председателя на бюрото на Европейския парламент у нас Теодор Стойчев, който отговаря за връзките с гражданите и медиите.

- Г-н Стойчев, каква е работата на представителството на Европейския парламент у нас?

- Работата е информационна. Не случайно бяхме информационно бюро до скоро, като идеята е, че ние сме свързващо звено между Брюксел и България. То е необходимо за връзка с медии, за връзка с граждани, за връзка с различи организации от неправителствения сектор, както и институции – национални, регионални, местни структури. Ние свързваме Брюксел, Страсбург и София. Организираме много събития за медии, за граждани, за т.нар. заинтересовани лица. Когато например се взема дадено законодателно решение в Брюксел, организираме срещи тук като каним докладчици или евродепутати, които имат връзка с оформянето на решенията на европейско ниво, които съответно да се срещнат с представители на местните заинтересовани страни, за да може да се види какво би било най-доброто решение и да се вземе предвид и тяхното мнение. Естествено представяме работата на българските евродепутати, независимо каква е тяхната партия. 

Сериозен акцент са ни и социалните мрежи – имаме канали във Facebook, Twitter, Instagram, със сериозен брой последователи. Социалните мрежи вече заемат не малка част от работата ни. Опитваме се вече голяма част от събитията, които правим да бъдат предавани онлайн така че хората, които не са в София, да могат да наблюдават какво се случва. 

- Тази година е много ключова с евроизборите, които предстоят след два месеца. Какво постигна Европарламентът в последния си мандат?

- В последния мандат се взеха много важни решения, особено след влизането в сила на Лисабонския договор през 2009 г., тъй като от тогава законодателните правомощия на ЕП се увеличиха многократно и в момента около 95% от цялото законодателство, което се приема на европейско ниво, трябва да мине и през него. Малко останаха областите, в които Европейският парламент да няма решаваща дума като законодателен орган. Имаше много важни решения, някои от които придобиха сериозен отзвук в България – например за пакета „Мобилност“. 

Факт е, че беше и период на кризи в последния мандат. Това беше периодът, който захвана миграционната криза. Имаше много решения, които трябваше да бъдат преразгледани и все още предстои много работа в тази насока. В момента продължава да се разглежда решението за синя карта за квалифицираните работници от трети страни. Много от решенията бяха и блокирани на ниво Съвет на министрите, така че когато говорим за законодателен процес трябва да знаем, че промените и решенията не минават само през Европейския парламент. Само в последните месеци наблюдавахме някои доста потребителски важни решения – например за намаляване на таксите при банковите преводи, което беше с български докладчик. 
Едно от събитията, на което и ние посветихме обсъждания със заинтересовани страни, бе за намаляването на използването на пластмаса за еднократна употреба. Важното в контекста на изборите е да покажем какви са конкретните решения на ЕП и как те се отразяват върху ежедневието на всеки един от нас. Важно е и кого избираме за евродепутат, за да могат нашите интереси като европейски граждани да бъдат защитени. 

- Ще участва ли Великобритания на тези европейски избори?

- Няма смисъл да спекулираме с нещо, което ще стане ясно през следващите седмици. Ситуацията във Великобритания се променя всеки ден. Никой не би искал да бъде в тази ситуация от европейска страна, както и смятат немалко хора  във Великобритания. За съжаление се стигна до такъв вариант, в който нямаме никаква яснота как ще се случат нещата. Все пак остава вариантът  те да излязат и без споразумение 

- Очаквате ли някаква промяна в позициите на новия европейски парламент относно Brexit?

-Не мисля, че позицията спрямо Brexit ще се промени. Тя беше много ясно декларирана през цялото време, като трябва да бъдат защитени правата и на европейските, и на британските граждани. Има милиони европейци, които се намират във Великобритания. Трябва да бъдат защитени правата и на британските граждани, които живеят в ЕС и съответно да не се установява твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия. В крайна сметка парламентът беше доволен от постигнатото споразумението. Очакваме развитието и сме готови за различни сценарии, според това колко ще бъде продължен процесът на излизане на Великобритания. 

- По какъв начин ще накарате хората да се заинтересуват от самия Европейски съюз и от това, че е важно да се гласува на изборите?

- За съжаление, европейските избори винаги минават под темите на националните избори, т.е. във всяка една държава вътрешнополитическите борби минават на преден план. Общоевропейските теми са малка част от кампанията, но, разбира се, това зависи от държавата. Ние се опитваме да поставим и общоевропейски контекст, защото  това е един много важен период, в който определяме накъде ще отиде Европейският съюз през следващите години. Имаме случай където Гренландия излезе от ЕС, но тя няма нито населението, нито икономиката на Великобритания. За първи път имаме избори, при които един от най-важните членове на ЕС иска да напусне. Тя даваше различно измерение на политиките на ЕС и защитаваше малко по-различни политики в някои случаи.

В комуникацията си с хората се опитваме да показваме, че ползите на България като част от ЕС са безспорни. Ако наблюдаваме средствата и развитието на инфраструктурата и на най-различни подобни проекти - ползите са безспорни. Въпреки че все още битуват митове сред някои хора, че България плаща повече средства в евробюджета, отколкото получава – данните са на два клика разстояние. България получава близо 4 пъти повече средства, отколкото дава затова е важно кои хора избираме и как те ще ни представят в ЕП. 

Хората много оценяват също свободата на движение – това да можеш да отидеш да учиш, да работиш, да правиш стаж в различна европейска държава. Това е и една от причините младите хора да са положителни към ЕС, възможностите, които те получават, са огромни. Дори във Великобритания мнозинството млади хора подкрепяше и продължава да подкрепя оставането в ЕС. За съжаление, младите хора не гласуват – не само на европейските, но и националните избори. Точно тук е проблемът и затова се опитваме да насочим кампанията и към тях, с идеята, че те трябва сами трябва да поемат бъдещето в ръцете си.

- Какви са причините процентът на гласуващи да намалява с всяка изминала година?

- През 2014 г., на последните европейски избори, малко над 30% от младите хора в България са гласували от обща избирателна активност 36%, така че разликата не е огромна. В някои държави обаче разликите са много големи. В една Словакия общата избирателна активност беше 12%, което поставя под съмнение легитимността на демократичния процес. Причините са много – има някакво отдръпване от политиката по принцип на младите хора и това е нещо, което се опитваме да обясним, че е важно.

Ако не гласуваш, просто някой друг гласува вместо теб. „Този път ще гласувам“ е кампания, която иска да ангажира до голяма степен млади хора и такива, които смятат, че е важно да се гласува на евроизборите. Призивът ни е те да споделят нещо, било то в социалните мрежи, интернет или в разговор с приятели и познати, за важността на тези избори. Минавайки през своя собствен опит, хората да разкажат защо е важно България да продължи да бъде част от ЕС – кои политики е важно да се запазят, кои да се засилят за в бъдеще, в кои области да бъдат взети допълнителни мерки.

- Включват ли се хората в тази кампания?

- Кампанията тепърва ще набира още повече сила. Лансирането ѝ го започнахме през ноември, но тогава на всички им се струваше доста далече. Дори и до скоро в България беше рано, тъй като нямахме официална дата за изборите. Започна оформянето на листите за евродепутати, тъй като политическите послания са важни. Преференциите също се запазиха и това е важен стимул, защото хората могат да пренаредят листите. В момента навлизаме в периода, в който ще бъде най-силна кампанията. На 10 април ще имаме премиера на видеото ни, което е дело на много известен европейски режисьор, а  посланието е, че всички ние избираме своето бъдеще. Доближавайки се все повече към датата на изборите ще споделяме още по-голямо съдържание в социалните мрежи. Предвиждаме няколко големи събития, в които да говорим за изборите, както и един голям концерт в София през втората половина на април.
Коментари: 0