Посланик призова поляците да напуснат Великобритания след Brexit

Засега под една трета са кандидатствали за статут

Посланик призова поляците да напуснат Великобритания след Brexit

Снимка: Pixabay

Посланикът на Полша в Обединеното кралство призова стотиците хиляди поляци, живеещи във Великобритания, "сериозно да обмислят" напускането на страната след Brexit.

В отворено писмо до поляците във Великобритания Аркадий Регоцки предупреди, че много от сънародниците му все още не са подали молба за статут за уседналост, което предоставя на гражданите на ЕС възможността за постоянно пребиваване.

Регоцки разкри, че "тревожно нисък" брой от над 800-те хиляди поляци, които живеят и работят във Великобритания, досега са кандидатствали да останат, след като страната напусне Европейския съюз.

"Към днешна дата около 27% от поляците, живеещи на Британските острови, са кандидатствали за статут за уседналост", пише той. "Това е тревожно ниско ниво, което означава, че хиляди полски граждани могат да бъдат изложени на усложнения."

"С динамично развиващата се ситуация във връзка с излизането на Обединеното кралство от ЕС ... бих искал да обърна вашето внимание върху необходимостта от подаване на такова заявление, ако искате да останете във Великобритания след Brexit", написа той.

Около 832 000 души, родени в Полша, са живели във Великобритания през 2018 г., според Службата за национална статистика.

От март гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, могат да подадат молба до вътрешното министерство за новия статут, за да установят своето постоянно право на живот във Великобритания.

В първата си реч в Камарата на общините като премиер Борис Джонсън заяви, че кандидатите могат да очакват „абсолютна сигурност за правото да живеят и останат“ във Великобритания, припомня CNN.

Но данните, публикувани през юли, разкриват, че 42% от кандидатите получават предварителен статут, а не установен статут, което би направило бъдещето им по-несигурно.

Последните данни за вътрешното министерство разкриват, че над 1,5 милиона души са кандидатствали по схемата за уреждане с ЕС и до края на август 1,1 милиона кандидати са получили статут.

Най-голям брой заявления през август са получени от полски граждани, като има над 60 000 подадени заявления - повече от два пъти по-малко от получените през юли - според министерството.
Коментари: 0