Правителството решава за въвеждането на нов локдаун

Бизнесът вече възрази срещу временното затваряне

Правителството решава за въвеждането на нов локдаун

Снимка: Красимир Свраков

На днешното си редовно заседание правителството ще вземе решение по предложените от Националния оперативен щаб нови, значително по-строги мерки за справяне с коронавируса. Премиерът и министрите ще обсъждат „сектор по сектор“, за да вземат конкретно решение за прилагането им.

Локдаун в България

Бизнесът вече възрази срещу временното затваряне на част от икономическите дейности и настоява за компенсации, разсрочване на дългове за данъци, осигуровки и кредити. Организациите настояват да има яснота за икономическите мерки, които ще бъдат взети при евентуален нов локдаун, преди самото му въвеждане.

Предложенията за нови ограничения, които да влязат в сила от този петък, представи преди два дни здравният министър Костадин Ангелов. Сред тях са затваряне на магазините, ресторантите и баровете, като ресторантите ще работят само с доставки по домовете, прекратяване на екскурзиите в страната и чужбина, както и забрана за провеждането на спортни мероприятия.

Според предложенията университетите, училищата и детските градини ще затворят, като учениците и студентите ще се обучават в електронна среда поне до Коледа.

За разхлабване на мерките ще се мисли преди Коледа, когато се очакват първи резултати.

Πpeдлoжeниeтo зa нoв пълeн лoĸдayн идвa ceдмици, cлeд ĸaтo тaĸъв бe нaлoжeн в peдицa eвpoпeйcĸи cтpaни, ĸaĸтo и ceдмици, cлeд ĸaтo нoвитe cлyчaи в cтpaнaтa пpeвишaвaxa 40% oт нaпpaвeнитe тecтoвe.

Коментари: 0