Предлагаме на Китай да строи блокове в АЕЦ \"Козлодуй\"

Пекин може да придобие до 49% от бъдещите реактори

Предлагаме на Китай да строи блокове в АЕЦ \

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на Китай да стане партньор в новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“ като финансира изграждането им. Министър-председателят ще отправи предложението утре, когато е двустранната му среща с китайския министър-председател Ли Къциян в Пекин, съобщава "24 часа".

„С вицепремиера Томислав Дончев работим заедно за голям инвеститор в следващите реактори на АЕЦ „Козлодуй“, разказа Борисов в сряда вечерта.

Предложението ще включва както построяването на 7-и реактор в „Козлодуй“, така и вероятно 8-и рекатор след 10-15 години, когато и сегашният 6-и блок излезе от употреба, разказа премиерът. Той обясни, че става въпрос за голяма китайска компания с опит в ядрените централи, но не назова името й.

„Говорим за финансов инвеститор при бъдещ строеж. След 10-15 г. трябва да продължим да имаме реактори в Козлодй, но за тази работа трябват и пари“, обясни министър-председателят.

Китайците щели да работят заедно с американската компания „Уестингхаус“, с която предхоното правителство на Пламен Орешарски бе подготвило меморандум за построяването на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“, но Борисов отказа да подпише споразумението. При предишното правителство партньор на американците бе японската корпорация „Тошиба“, но тя се отказа от проекта за 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“.

„Уестингхаус“ работи много добре с китайската компания и имат съвместни проекти в Китай. В петък, преди да тръгна за Китай, бяха при мен „Уестингхаус“ и обясниха предложението си. Ние като правителство нямаме 18 или 21 млрд. лв., за да платим този проект“, каза още Борисов.

България иска да има финансов инвеститор, категоричен бе премиерът. Заради това на срещата с Ли Къциян той ще предложи Китай да поеме финансирането, срещу което да получи 49% от новия блок. България обаче ще запази правото да започне изкупуване на дялове от ядрения реактор, след като той заработи и започне да реализира приходи от продажба на електроенергия. Според думите на Борисов това щяло да е стратегическа договорка за 10 години напред, през които да се изпълнява проекта.

„Второто ни условие за построяването на нови реактори е, да направим предварителни разчети след 10-15 години колко от електроенергията, която произвеждаме ще ни стига за нашето потребление и колко ще можем да изнасяме“, обясни още Бойко Борисов. Заради това той очаквал големите фирми, които искат да строят нови реактори да уговорят от сега и чрез тях да подпишем споразумения със съседните държави за износа на тока от АЕЦ „Козлодуй“.

"Да направим предварителни договори колко електроенергия от тази, която произвеждаме ще ни стига и колко ще изнасяме. И използвайки капацитета на големите фирми да подпишем с наши съседи предварително за определени количества електроенергия.

Заради това атакувах предишното споразумение нямаше нищо ясно колко ще купуваме и продаваме тока, колко ще струва", обясни Борисов.

„На срещата с премиера Ли Къциян ще подчертая, че ние работим активно по публично-частното партньорство и ще опитаме през дългосрочни концесии да ангажираме най-големите китайски строителни и ядрени компании“, каза още Бойко Борисов.

Коментари: 0