Президентските избори в САЩ повишиха несигурността на пазарите

Facebook и Netflix изгубиха съответно 1.6% и 2.3%

Президентските избори в САЩ повишиха несигурността на пазарите

Снимка: БТА

344 ~ 3 мин. четене

С наближаване на президентските избори в САЩ започна да се повишава несигурността на пазарите. За втори ден акциите изгубиха стойност, след като министъра на финансите Стивън Мнучин намали очакванията за нов пакет от стимули преди изборите за президент на 3 ноември. Dow Jones Industrial Average се раздели с 165 пункта до 28514, докато S&P 500 завърши деня при 3488.67 пункта, след като изостана с 0.66 на сто. Технологичните компании също не се справиха много добре, което понижи индекса NASDAQ Composite  с 0.80% до 11768.73 пункта.

При големите технологични компании преобладаваха продажбите, като акциите на Amazon се поевтиняха с 2%. Facebook и Netflix изгубиха съответно 1.6% и 2.3%, докато Microsoft изтри 0.9% от стойността си. В Европа преобладаваше смесена търговия, клоняща към отрицателните стойности.

Опасенията за разрастване на заразата и възможността да се наложат отново строги мерки на Стария континент внесе напрежението на пазарите, което направи инвеститорите по предпазливи. Допълнителна несигурност дойде от новината, че на този етап се спират тестовете със щатското лекарство против COVID-19.

Лондонското футси  (FTSE 100) изостана с 0.58 на сто до 5935.06 пункта, докато немският бенчмарк DAX завърши деня на зелена територия с преднина от 0.07 процента. Повишената несигурност около изборите и слабия долар подкрепиха търговията със злато, което поскъпна с повече от половин процент до 1901.10 долара за трой унция. Очакванията за понижение на запасите на петрол в САЩ накара инвеститорите да заложат на покачване в цената, което изкачи суровината с 2.24 процента до 41.08 долара за барел.

Акценти от днес

Запаси на петрол

Ограниченията на добива на петрол в САЩ поради урагана Делта доведоха до спад на предлагането. От друга страна покачването на фондовите пазари и засилената бизнес активност води след себе си до по-високо търсена, което се очаква да се отрази в запасите на петрол за изминалата седмица. Анализаторите очакват запасите в САЩ да намалеят с 2100 хил. барела. Ако прогнозите се потвърдят това би имало положителен ефект върху цената.

Ameriprise Financial – 4 часова

Финансовата компания чертае стабилен възходящ канал, което предразполага за влизане в дълга позиция. На 4 часова графика има образувана дивергенция, което сигнализира за предстояща корекция, но предвид силния тренд, очакваме дивергенцията да бъде бързо неутрализирана. Силно ниво на подкрепа има при $160, което очакваме да задържи цената при евентуален натиск. Поскъпване отново над линията на подкрепя е предпоставка за засилване на възходящия импулс с краткосрочна цел достигане на горната граница на канала.

USD/CHF – Дневна

Валутната двойка се намира около 50 дневната средна, която в момента играе роля на подкрепа.    Цялостното ценово движение може да се разглежда като обръщаща формация, след наличие на силен низходящ тренд, последван от корекция с пробив над 50 SMA. Следващото движение е тест на пробива на 50 периодната. Ако Зоната на подкрепа около 0.9100 издържи и видим покачване на котировките, може да очакваме поскъпване с към 0.9300.

XAG/USD – Дневна

Цената на среброто се намира под 50 дневната средна, като прави опити за тестване и пробив над нивото на съпротива при 26 долара за унция. Ако последва такъв пробив и последва възходящо пресичане на индикатора Стохастик може а смятаме, че има начало на нова възходяща вълна. В противен случай очакваме пробив под локалния канал и формиране на низходящо движение.

CAC40 – 4 часова

Френският индекс образува основно възходящо движение което очертава канал. Към момента цената се намира в локална корекция, която тества линията на подкрепа. Ако имаме валиден пробив може да очакваме спад до 5а периодната средна, която ще опита да ограничи низходящото движение. Пробив и под това ниво ще покаже наличието на силен натиск върху индекса, което ще подкрепи спад до стойности под 4800 пункта.

Подкрепи Economic.bg