\"При \"Да\" на референдума подаваме оставка\"

Янис Варуфакис, финансов министър на Гърция

\

Гръцкото правителство може да подаде оставка, ако отговорът на референдума бъде "да" на предложението на кредиторите, заяви финансовият министър Янис Варуфакис за австралийско радио, цитиран от AFP.

„Може да подадем оставка, но ще го направим в дух на сътрудничество с тези, които ще поемат щафетата“, заяви министърът.

"Вярваме, че решението на народа ще бъде уважено", каза още Варуфакис, според когото "нищо не е свършило" и преговорите ще бъдат възобновени след референдума. 

Според проучване на общественото мнение, резултатите от които бяха публикувани вчера в гръцкия печат, 47 процента от гърците възнамеряват да грасуват с "не" на предложението на кредиторите на референдума в неделя, но този дял силно намалява след затварянето на банките. 

По-рано днес Варуфакис заяви, че гръцкото правителство ще се стреми към сделка още в понеделник, след като станат ясни резултатите от референдума в неделя.

Той обвини кредиторите в изнудване на Гърция, като добави, че контролът над банките и паричния трансфер са насочени към постигането на вот в полза на новите строги мерки за икономии. По думите му властите са били принудени от западните партньори да ги наложат.

Кредиторите от своя страна заявиха, че ще изчакат резултатите от референдума, преди да продължат преговорите.   

Коментари: 0