Придобиването на Fitbit от Google буди все повече притеснения

До 20 юли ще стане ясно дали европейските регулатори ще започнат подробно разследване на сделката

Придобиването на Fitbit от Google буди все повече притеснения

Снимка: Unsplash

1548 ~ 2 мин. четене
20 адвокатски групи от Съединените щати, Европа и Латинска Америка подписаха общо изявление, призоваващо регулаторите да бъдат предпазливи към офертата на Google за 2.1 млрд. долара за придобиването на компанията за фитнес трак устройства Fitbit. Техните опасения са свързани с поверителността и конкуренцията, уточнява Reuters.

20-те организации – сред които е базираният в САЩ Public Citizen, европейския Access Nowи Бразилският институт за защита на потребителите – твърдят, че сделката ще разшири и без това значителното увеличение на дигиталните пазари на Google. 

Придобиването на Fitbit би дало на Google лична и чувствителна информация за потребителите – като се започне от това колко стъпки правят дневно и какви активности практикуват, до качеството на съня им и сърдечната им честота.

„Досегашният опит показва, че регулаторите трябва да бъдат много предпазливи по отношение на всякакви обещания от обединяващите се страни относно ограничаването на използването на данните на целта за придобиване. Регулаторите трябва да приемат, че Google на практика ще използва целия независим, много чувствителен набор от данни на Fitbit в момента, в комбинация със своя собствен“, алармират организациите. 

„Тази сделка е за устройства, а не за данни“, коментира говорител на Google по повод реакцията на адвокатите. „Вярваме, че комбинацията от хардуерни усилия на Google и Fitbit ще увеличи конкуренцията в сектора.“

Google обяви сделката през ноември, за да се изправи срещу конкурентите на вече препълнения пазар за фитнес проследяващи и интелигентни часовници. Пазарният дял на Fitbit е застрашен от компании с дълбоки джобове като Apple и Samsung.

По-рано този месец австралийският орган по конкуренция заяви, че може да изскочат опасения относно сделката. Той се очаква да се произнесе по нея окончателно през август.

До 20 юли регулаторите на ЕС за антитръстови политики ще решат как да процедират и дали да не стартира по-продължително разследване. 
Подкрепи Economic.bg