9 признака за добро управление на личните финанси

Ако те присъстват в живота ви, само обир може да ви остави без пари

9 признака за добро управление на личните финанси
8196 ~ 3 мин. четене

Повечето деца си мислят, че да си голям означава единствено да можеш да оставаш до късно и да не трябва да решаваш задачи по математика за домашно. Истината обаче е, че да си пораснал е много по-трудно от това.

Ходенето на работа, домакинските задължения и плащането на сметите изискват доста от времето ни. Друга част от него отива да поддържаме в ред своите финанси. За щастие, има някои основни неща, които вероятно вече правите, за сте добре във финансово отношение. Ето и кои са 9-те признака, според които управлявате добре финансите си, дори и да смятате, че не е така.

Имате бюджет

Бюджетът на дома е ключов компонент за финансов успех. „Важно е да знаете толко колко пари изкарвате и за какво ги изразходвате всеки месец“, коментира Тамара Дервин, съветник по управление на личните финанси. Проследяването на доходите и разходите помага да се избегне моментът, в който трябва да се използват спестявания за всекидневните разходи.

Разполагате с достатъчно да си плащате месечните сметки

Да си имате бюджет за месеца помага, само ако се придържате към него. Затова наблюдавайте до кога трябва да си платите сметките и ги плащайте навреме и изцяло. Желателно е да сте в състояние да можете да си плащате месечните задължения без да взимате от пари, предвидени за другия месец.

Определили сте си ясни финансови цели и работите за постигането им

Без значение дали се надявате да си купите дом, да започнете бизнес или да платите за образованието на своето дете, никога не е твърде рано да започнете да спестявате. Тамара Дервин съветва да си поставите съвсем ясни финансови цели и да сте съсредоточени в един момент да ги постигнете.

Планирате, а не купувате импулсивно

По-добре е да планирате отрано своите семейни ваканции, подаръци за различните празници и другите по-значителни покупки, отколкото да правите импулсивни разходи в последния момент. Отделяйте някакви средства за гореизброените неща и избягвайте да ви се налага да използвате кредит. Планирането отрано също така позволява да огледате за най-добрата цена или промоция.

Купувате само неща, които можете да си позволите

Да живеете според възможностите си е от ключово значение за постигане на добро финансово състояние. „Ако знаете, че сте склонни да правите разходи над вашите възможности, то кредитните карти едва ли ще са най-доброто нещо за вас“, коментира Дервин. „Ако вие трудно да си спомните колко пъти сте си извадили дебитната карта през деня, то по-добре си носете и използвайте пари в брой“, добавя тя.

Обмисляте добре употребата на кредитна карта

Ако използвате кредитна карта, трябва да можете да погасявате баланса по нея всеки месец, за да избегнете лихви и такси. Също така е добре да използвате такава кредитна карта, която предлага трупане на някакви бонуси.

Пестите редовно

Без значение до каква степен си правите планове, винаги възникват непредвидени разходи. Спестете си стреса да искате назаем от приятели или роднини, както и да се занимавате с лихвите, които се начисляват по кредитите. Винаги можете да сте в по-лесно положение, когато имате някакви спестявания за извънредни ситуации. Препоръчително е да имате толкова спестявания, че да ви стигнат за поне три месеца напред без доход.

Планирате своето пенсиониране

Част от живота на възрастните не е само планирането на близкото бъдеще, но и на по-далечното такова. Мисълта, че имате задействан финансов план, който да ви послужи, когато се пенсионирате, може да ви даде много спокойствие.

Уверили сте се, че не плащате никакви ненужни такси

Разглеждайте подробно банковите извлечения. Можете да губите доста пари за неща като такса за поддръжка. Повечето системи за онлайн банкиране предлагат както такива извлечения, така и възможност да следите средствата по вашата сметка без да плащате такса за проверка.

Подкрепи Economic.bg