Путин няма интерес от смяна на икономическия модел

Икономиката на Русия ще продължи да затъва

Путин няма интерес от смяна на икономическия модел
200 ~ 2 мин. четене

За икономиката на Русия 2016 г. изглежда мизерна. Рублата е на рекордно ниско ниво, цените на петрола паднаха с 11 % от януари до 30 долара за барел. Правителството, което получава едва половината от приходите от петрол и газ, се бори да запълни дупката от 1,5 трилиона рубли в бюджета. Прогнозите на Международния валутен фонд за са, че икономиката ще се свие с още 1 % през 2016 г., след свиването с 3,7 % през 2015 г.

Сутиацията предизвиква атмосфера на „крайно безпокойство“, обърнал се е министърът на икономиката на Руската Федерация Алексей Улюкаев към Владимир Путин по време на среща на 26 януари, според  материал, пуснат от Кремлин, пише Bloomberg.

Колкото по-мрачни са числата, толкова повече водят до подценяване на все по-неприветливите перспективи за страната, която само преди няколко години се радваше на най-добрия просперитет. Икономистите и бизнес лидерите, включително такива със силни връзки в Кремлин, предупреждават, че Русия е изправена пред дългосрочна стагнация и намаляваща конкурентоспособност.

Някои икономисти предвиждат, че икономиката на Русия ще става все по-зле след 2018, а други твърдят, че икономиката е тръгнала надолу след е завръщането на Путин през 2012 г. Икономистът Иноземцев казва, че страната и преди е преживявала кризи, но рецесията този път е различна. Бизнесът в Руската федерация пък се оплаква от вдигането на данъците.

Когато Путин стана президент през 2000 г., заяви, че ще редуцира зависимостта на правителството от петрола. Вместо това обаче то е станало дори по-зависимо от него и консумацията е станала основен двигател на икономиката.

Приходите на домакинствата са намалели през последните две години, около 22 млн. руснаци живеят в бедност – от 2013 г. насам са над 50%. Продажбите на дребно са паднали с 10% само за миналата година, а продажбите на коли са намалели с 36%.

Също така, не изглежда сякаш цените на петрола, ще скочат скоро, въпреки че Путин обяви на 17 декември, че най-лошата криза е приключила.

Правителството вече не може да си позволи големи инвестиции. Нещата в частния сектор не изглеждат по-светли, а санкциите изпратиха повечето руски компании извън финансовите пазари.

„Мащабните реформи противоречат на институционалните интереси на сегашното правителство“, казва икономистът Готмакър. Путин, чийто рейтинг на одобрение остава около 80%, показва слаб интерес  в промяната на икономическия модел в Русия, въпреки че, очевидно, на страната ще й бъде необходим такъв.

 

 

Подкрепи Economic.bg