Путин търси начини за подкрепа на руската петролна индустрия

Компаниите за обслужване на нефтени находища също могат да бъдат включени в правителствения списък за държавна подкрепа

Путин търси начини за подкрепа на руската петролна индустрия

Снимка: БТА

1768 ~ 1 мин. четене

Президентът на Русия Владимир Путин даде на правителството срок до 15 юни да изготви план за подпомагане на петролната промишленост на страната на фона на намалената продукция, съгласувана с представителите на ОПЕК+, предава Bloomberg.

Путин нареди на министрите да разработят „специални тарифи", на които операторът на тръбопроводи „Транснефт“ и руските железници ще таксуват за транспортиране на суров нефт и продукти от него, докато действа споразумението на ОПЕК+, се посочва в документ, публикуван на уебсайта на Кремъл.

Игор Сечин, главен изпълнителен директор на „Роснефт“, най-големият производител на петрол в Русия, призова за коригиране на транспортните тарифи, за да ги приведе в съответствие с пазарните цени.

Големите компании за обслужване на нефтени находища също могат да бъдат включени в правителствения списък на системно важните компании, което ги прави допустими за държавна подкрепа. С намаляването на продукцията поръчките за обслужващи компании могат да паднат до 40%, а в някои случаи дори повече, заяви министърът на енергетиката Александър Новак пред Путин миналия месец.

Организацията на страните износителки на петрол и други производители, включително Русия, се съгласи миналия месец да намали световната продукция с почти една десета в опит да вдигне цените на петрола от близо 20-годишния минимум. Русия и Саудитска Арабия ще носят основната тежест на производствените ограничения, въпреки че размерът им ще намалее с течение на времето.

Подкрепи Economic.bg