Радан Кънев: Натискът за назначения и корупция е огромен

Прав е Божидар Лукарски, че в Западна Европа това е нормална практика министър на икономиката без икономическо образование, изтъкна съпредседателят на Реформаторския блок

Радан Кънев: Натискът за назначения и корупция е огромен
272 ~ 2 мин. четене
"Ключът на държавните пари е във финансовото министерство. Него трябва да следим най-много и то не заради прословутото кафе на Владислав Горанов с Пеевски." Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев пред БНТ.

Реформаторът обясни, че блокът ще гледа под лупа най-вече този ресор, защото той е най-важен.
"Натискът за назначения и корупция е огромен. Търсят тези хора, които са участвали в схеми и са облагодетелствани от властта. Бизнесмени, политици, мрежи от хора. Искат да назначим техни хора или се предлагат сами", разкри Кънев. Той обясни, че с Бойко Борисов се чува често по телефона.

"Върху новата власт са съсредоточени много надежди. Всички хора чакат много. След съставянето на кабинета веднага тръгнах из страната и не съм запознат с назначените зам.-министри", каза още Кънев. Според него, сегашното правителство трябва още в рамките на първия месец да покаже, че партизанщината в назначенията е свършила или поне е намаляла.

Той защити и назначението на неговия колега в Реформаторския блок Божидар Лукарски за икономически министър. "За България е необичайно да се назначи министър на икономиката без икономическо образование. Божидар Лукарски обаче е прав, че в Западна Европа това е нормална практика", коментира Радан Кънев.

На въпроса защо самият той няма министерски пост, Кънев отговори: "Не мисля, че борбата и преди, и след изборите е за постове, а е за политика, затова сега съм постигнал нивото в политиката, с което да съм полезен. Искам да стана гарант в парламента, че мнозинството ще го има, че ще може да гласува добрите актове на правителството и да контролира лошите."

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg