Ръстът при цените на имотите ще се забави леко през 2017 г.

Очакванията на експертите са, че през следващата година покачването ще е до 10%

Ръстът при цените на имотите ще се забави леко през 2017 г.
4919 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Ръстът при цените на имотите ще се забави през 2017 г. и ще остане до 10%, показва прогнозата на агенцията за имоти Bulgarian Properties. През следващата година пазарът на имоти ще бъде движен от местното търсене, като купувачите ще бъдат все по-добре информирани за актуалните пазарни тенденции и ценови нива.

„Накратко казано, през следващата година ще имаме по-подготвени купувачи, по-добро предлагане и достъпно банково финансиране. Всичко това дава предпоставки за запазване на възходящия тренд“, казва изпълнителният директор на компанията Полина Стойкова.

В анализа се посочва още, че в София и другите големи градове се е създала конкуренция между новите сгради (новозапочващи и вече реализирани) и обектите на вторичния пазар, което трябва да удовлетворява търсенето в по-голяма степен. Това от своя страна би трябвало да доведе до допълнително увеличение в обема продажби.

„Очаквам ръстът на продажбите да е по-значим, отколкото нарастването на цените на имотите, където темпът ще се забави с балансирането на пазара и ще остане в рамките на до 10% през 2017 г.“, смята Стойкова.

Какво се случи през 2016 г.

„През 2016 г. станахме свидетели на един мини бум, или по-точно казано - едно бързо разгръщане на позитивните тенденции на пазара на имоти в София и големите градове, каквото не сме виждали от годините на предходния възходящ цикъл на пазара“, казва изпълнителният директор на имотната агенция.

Нейните данни показват, че за първи път от 2008 г. статистиката измерва двуцифрен ръст в цените на имотите в София, а годината се очертава да приключи с около 12% ръст на цените в София. Това е двойно по-голямо нарастване от миналата година, когато бе измерено нарастване от 6%.

В същото време обаче има огромен недостиг на качествено ново строителство, което да отговори на нарасналото търсене. В резултат, новото строителство в София и големите градове преживява бурно развитие с бърза реализация на много от проектите още в начален етап на строителството. „Трябва да се има предвид, че повишеното предлагане постепенно ще балансира пазара, тъй като към момента се наблюдава една изключително силна строителна активност и изборът за купувачите става все по-голям“, добавя Полина Стойкова.

Как вървят цените

Реализираните продажби на жилища ново строителство съставляват около 50% от общия обем продажби в София, а цените на които се предлагат, са по-високи от тези на имотите на вторичен пазар средно с около 80-100 евро на кв.м.

За пръв път имаме възходящ цикъл на пазара, който е в резултат от местно търсене, движено от фундаментални фактори, каквито са ипотечното кредитиране, растежът на икономиката, нарастването на доходите, спадът в безработицата и вътрешната миграция към големите градове. Тоест можем да смятаме, че имотният пазар се развива здравословно и въпреки че имаме индикации за бум, не можем да говорим за балонизиране.

В допълнение, през тази година за пръв път 50% от сделките на ваканционния пазар са от българи, т.е. местното търсене прелива и в други сегменти на пазара, каквито от възникването им през 2003 г. до момента са били винаги доминирани от чуждестранни купувачи.
Подкрепи Economic.bg