Растежът на американската икономика не отговори на очакванията

Икономистите все пак очакват най-големия ръст от 1984 г. насам

Растежът на американската икономика не отговори на очакванията

Снимка: БТА

384 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Най-голямата икономика в света - американската - е нараснала солидно през второто тримесечие на 2020 г., но под очакванията на анализаторите. Според официалните данни, цитирани от Reuters, брутният вътрешен продукт се е увеличил с 6.5% на годишна база за периода април - юни. Очакванията на икономистите на Reuters обаче бяха за годишен ръст с 8.5%.

С прогнозата за второто тримесечие правителството публикува ревизия на растежа на икономиката за първото тримесечие до 6.3%. Ревизирани са и данните за БВП, които показват, че икономиката се свива с 3.4% през 2020 г. вместо с 3.5%, както бяха по-ранните изчисления. Това все още остава най-големият спад на БВП от 1946 г. насам.

Дори като второто тримесечие отбеляза пика на растеж през този цикъл, икономическата експанзия се очаква да остане стабилна до края на тази година. Възобновяването на инфекциите с COVID-19, предизвикано от „Делта“ варианта на коронавирус, обаче представлява риск за перспективите. По-високата инфлация, ако се запази, както и продължаващите смущения във веригата на доставки също биха могли да забавят икономиката.

Икономистите очакват ръст от около 7% тази година, което би било най-силното представяне от 1984 г. насам. Международният валутен фонд във вторник повиши прогнозите си за растеж за САЩ до 7.0% през 2021 г. и 4.9% през 2022 г. - с 0.6 и 1.4 пункта съответно от прогнозите през април.

Подкрепи Economic.bg