Регулаторите в САЩ се притесниха от усложненията от иРНК ваксините

283 пациента са получили миокардити, след като са получи втора доза от ваксините на Pfizer и Moderna

Регулаторите в САЩ се притесниха от усложненията от иРНК ваксините

Снимка: Pixabay

6586 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ свиква спешна среща със здравните регулатори, за да обсъдят редките, но по-чести от очакваното, случаи на сърдечни възпаления при хората, получили иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, пише Reuters. Първоначално информацията е била съобщена от здравните власти в Израел, които са регистрирали над 50 случая на усложнение след поставяне на втората доза от тези препарати.

До момента на територията на САЩ са регистрирани 283 случая на миокардит и перикардит след имунизация. По-голямата част от пациентите са се възстановили напълно, но друга част все още имат симптоми или се намират в болнично заведение.

Повече от половината от случаите, съобщени на Американската система за докладване на неблагоприятни събития (VAERS), са били от хора на възраст между 12 и 24 години“, посочват от CDC.

Д-р Том Шимабукуро, зам.-директор на Службата за безопасност на имунизацията на CDC, заяви, че „очевидно имаме дисбаланс в тази група и трябва да разберем причината за него“. Той поясни, че по-голямата част от случаите са настъпили в рамките на една седмица след ваксинацията и се наблюдават главно при мъжете.

От Pfizer заявиха, че подкрепят оценката на CDC за случаите на сърдечно възпаление, отбелязвайки, че „броят на съобщенията е малък, като се има предвид броят на приложените дози“.

Около 130 милиона души в САЩ са получили и двете дози от една от иРНК ваксините.

„Важно е да се разбере, че внимателната оценка на докладите продължава и не е направено заключението, че иРНК COVID-19 ваксините причиняват миокардит или перикардит“, се казва в изявление на компанията.

Moderna заяви, че също не е установила причинно-следствена връзка със състоянието на пациентите и ваксината, която произвежда.

Случаите на миокардит и перикардит бяха докладвани пред CDC дни, след като стана ясно, че ваксината на Pfizer е одобрена за поставяне на деца от 12 години нагоре.

Подкрепи Economic.bg