Руски милиардер инвестира $20 млн. в стартъпи

Компанията му иска да инвестира в по-модерни материали

Руски милиардер инвестира $20 млн. в стартъпи

Алексей Мордашов на среща с президента Владимир Путин през 2018 г.

Снимка: Wikipedia

828 ~ 1 мин. четене
Милиардерът Алексей Мордашов е създал богатството си, произвеждайки тонове стомана. Сега петият най-богат човек в Русия се подготвя за свят, който търси по-модерни технологични строителни материали, пише Bloomberg.

За да се задържи на върха в сектора си, компанията му "Северсталь" стартира "венчър фонд", който инвестира в стартъпи, фокусирани върху всичко - от стоманени покрития до роботи. 

Подразеделението Severstal Ventures също се интересува от направата на материали като бетон и дърво, като този месец инвестира в Airborne, холандска компания, разработваща композити, използвани в самолети, кораби и строителство.

След като оценила около 5000 проекта, Severstal Ventures е решила да инвестира около 20 млн. долара в стартъпи миналата година. Фокусът върху новите технологии, включително производството на стомана без въглерод, е част от план, предназначен да гарантира, че тя остава една от най-печелившите компании в бранша.

„Трябва да преминем към предлагане на нови решения за клиентите, не само на базата на стоманата“, заяви Мордашов в интервю за изданието.

"Северсталь" ще има място в борда на Airborne, заяви Андрей Лаптев, директор на фонда.

В случая с Arcanum Alloys, "Северсталь" планира да лицензира технологията в Русия и вече провежда тестове в Череповец, каза той.
Коментари: 0