Тръмп се закани на ЕС с „много високи мита и други неща“

Според него ЕС няма друг избор, освен да договори ново търговско споразумение със САЩ

Тръмп се закани на ЕС с „много високи мита и други неща“

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и американският президент Доналд Тръмп разговаряха на Световния икономически форум в Давос

Снимка: БТА

Европейският съюз (ЕС) няма друг избор, освен да договори ново търговско споразумение със САЩ. Това каза днес американският президент Доналд Тръмп, който се срещна на Световния икономически форум в Давос с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, пише CNBC.

На фона на продължаващите търговски преговори между Вашингтон и Брюксел Тръмп заплаши да наложи мита върху автомобилите, които европейските производители изнасят към САЩ. При вчерашната си среща с Фон дер Лайен американският президент ѝ е казал, че при липса на търговско споразумение той ще трябва да „предприеме действия“, изразяващи се в „много високи мита върху техните коли и други неща“.

По думите на Тръмп, с Европа „е много трудно да се разправяш“ и тя „се е възползвала“ от САЩ. Според него обаче на този етап вече Блокът няма друг избор, освен да сключи споразумение с Вашингтон.

„От много, много години с Европа имаме огромен (търговски) дефицит – над 150 млн. евро“, коментира американският държавен глава пред CNBC. Тръмп добави, че би бил много изненадан от себе си, ако не наложи мита.

През 2018 г. търговският дефицит на американски стоки и услуги с ЕС е бил 109 млрд. долара, сочат данни от Офиса на американския търговски представител. Американският износ на стоки и услуги към ЕС през 2015 г. е допринесъл за около 2.6 млн. работни места, става ясно от най-актуалните данни от американското търговско министерство.

Коментари: 0