САЩ наложиха санкции на 24 китайски компании и частни лица

Сред тях е и най-голямата корабостроителница в света China Shipbuilding Group

САЩ наложиха санкции на 24 китайски компании и частни лица

Снимка: Pixabay

САЩ наложиха санкции на 24 китайски компании и физически лица, взели пряко участие в изграждането на инфраструктурни обекти в спорни райони в Южнокитайско море. В черния списък на Вашингтон е и най-голямата корабостроителница в света – China Shipbuilding Group.

„Влизащите в черния списък китайски компании и частни лица са помагали на китайските военни в строителството и милитаризацията на изкуствени острови в Южнокитайско море“, пише в съобщение за пресата на Департамента по търговията на САЩ. На тях им се забранява да купуват стоки от САЩ, както и стоки от други страни, произведени по американски технологии или с изработени в Съединените щати компоненти и части.

„Островите в Южнокитайско море са изконна част от територията на Китай“, пише в информация, разпространена от китайското посолство във Вашингтон. „Поради това за нас е напълно нормално и оправдано да строим там военни обекти и да доставяме военна техника“, става ясно още от реакцията на китайските дипломати в щатската столица.

Пряка причина за въвеждането на новите санкции се свързва с факта, че Китай изстреля няколко ракети в Южнокитайско море, към някои райони от акваторията на което имат претенции Виетнам, Тайван и Бруней, а също и Филипините и Малайзия.

Коментари: 0